Hopp til innhold

Her skal de produsere tusenvis av gjenbrukbare munnbind

Etter flere uker med testing har Janusfabrikken i Bergen fått sin første bestilling på gjenbrukbare munnbind av ull. Mandag starter de produksjonen.

Janusfabrikken i Arna

JANUS: Janusfabrikken i Arna starter nå produksjon av munnbind.

Foto: Janus

– Vi har fått vår første ordre som vi skal begynne på i morgen tidlig, sier Arne Fonneland, direktør i Janus.

Ordren er på 10.000 munnbind. Når Janus har produsert og skåret til munnbindene, skal direktøren tirsdag egenhendig frakte dem til Ekornes-fabrikken i Sykkylven for å sys.

Onsdag skal de leveres til Bergen kommune.

Til vanlig produserer fabrikken i Arna i Bergen ullklær. Nå er ansatte som var gitt påskeferie bedt om å møte på fabrikken på mandag for å lage noe helt annet.

– Meg bekjent er det første gang det produseres munnbind i Norge, sier Fonneland.

Janus munnbind

MUNNBIND: Slik så en tidlig versjon av munnbindet ut, da NRK besøkte fabrikken.

Foto: DAG HARALD KVAMMEN ANDERSEN / NRK

Ikke godkjent utstyr

Da koronaepidemien begynte å bre seg over Europa, gikk statsminister Erna Solberg (H) ut og ba norsk næringsliv om bidrag til å bekjempe viruset. Janus tok deretter kontakt med myndighetene, og tilbydde seg å produsere munnbind dersom det var behov for det.

EU-standarden for munnbind krever at stoffet skal ha en såkalt bakteriologisk barriere på 95 prosent. Etter to uker hadde Janus kommet opp i et beskyttelsesnivå på 70 prosent.

Denne uken hadde de nådd 90,1 prosent, sier Fonneland. Fortsatt er det en vei å gå før 95-grensen er nådd og munnbindene dermed kan få CE-merke (det europeiske sertifikasjonsmerket).

– Kunden vår sier at beskyttelsesnivået vi har nådd er tilfredsstillende for beskyttelse, sier Fonneland.

Janus-sjefen sier at han ikke har betenkeligheter ved at munnbindene egentlig ikke oppfyller kravet.

– Kunden må definere hvor i verdikjeden man skal bruke dette. En ville nok ikke gått inn på en intensivavdeling eller en operasjonsstue med dette, men det kan vurdere veldig godt når man for eksempel på jobbe sammen med mindre enn to meters avstand. Hvis en skal bruke det fremste produktet i alle situasjoner, kan en gå tom for munnbind som bør spares til de strengeste områdene, sier Fonneland.

Janus

PRODUKSJON: Mandag starter produksjonen av munnbindene.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Føre-var-tiltak

Kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune sier at de bestiller inn munnbindene som et føre-var-tiltak, og at det ikke er på grunn av mangel på leveranser.

– Vi får fortsatt leveranser på utstyret som er godkjent etter standarden. Dette kommer i tillegg, som gjør at vi har flere muligheter, sier han.

Rastad sier at det er forskjellige kategorier for behov for smittevern i de kommunale helsetjenesten. Der legevakten har ett type behov har et sykehjem med koronasmitte et annet. Hjemmetjenesten eller et sykehjem uten påvist smitte har andre behov igjen.

– Vi må ha en faglig vurdering om dette kan være et tilbud til for eksempel ansatte på sykehjem uten påvist smitte, sier Rastad, som understreker at de ikke vil bruke dette utstyret som det er et godkjent utstyrt.

Munnbindet som hadde et beskyttelsesnivå på 90,1 prosent var bygget opp av fem lag, mens Bergen kommune har bestilt et munnbind med seks lag.

– Da vil beskyttelsesgraden være noe høyere, men hvor høyt får vi ikke svar på før testingen er ferdig neste uke, sier Rastad.

Rastad sier at kommunen har fått mange henvendelser fra utstyrsleverandører, der enkelte produsenter av smittevernsutstyr har krevd 50 ganger så høy pris enn vanlig. Han vil ikke si hva de betaler for munnbindene fra Janus, men betegner ordren som «betydelig».

– Det er et stort parti, men en fornuftig pris. Vi vil gi ros til Janus for hvordan de har kastet seg rundt og laget dette, sier han.

Munnbindene er laget av ferdigkrympet ull og kan kokes i noen minutter og så brukes igjen, iføge Janus. Fabrikken vil fortsette testing neste uke for å prøve å komme opp i et beskyttelsesnivå på 95 prosent.