Innfører nye fjellvettregler i Bergen for å hindre koronasmitte

Byrådet vil hindre kaos og nærkontakt på byfjellene. – Jeg forstår at folk vil ut, men vi må holde avstand, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Oppstemten

BLIR ENVEISKJØRT: Trappestien «Oppstemten» opp til Ulriken blir enveiskjørt så lenge det er smittefare. Det betyr at turgåere har lov til å gå opp trappene, men må ta en annen vei ned.

Foto: Bergen kommune

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Til helgen er det nok en gang varslet knallvær i Bergen. Byrådet regner med at bergenserne igjen vil strømme til byfjellene og byens turløyper, slik de gjorde helgen som var.

Da fikk solen korona-frustrerte turgjengere til å glemme både avstandsregler og andre restriksjoner.

– Lørdagen var fantastisk fin og da ville alle ut, og det forstår jeg. Men denne gangen skal vi være bedre forberedt, lover byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Enveiskjøring i populær steintrapp

Tirsdag la byrådet fram egne fjellvettregler for Bergen som skal gjelde til koronakrisen er over. Reglene inkluderer alt fra «enveiskjøring» i Oppstemten opp til Ulriken og opp Stolztenkleiven til mer generelle råd om å finne alternative og mindre besøkte turveier.

– Det blir et problem når det er for mange folk på ett sted. Da blir det vanskelig for folk å overholde enmetersregelen. Derfor har vi jobbet med ulike tiltak som skal gjøre det mulig for folk å gå ut, samtidig som vi unngår trengsel, sier Valhammer.

Her er de nye fjellvettreglene:

  • Hold avstand
  • Husk hånd- og hostehygiene
  • Gå på høyre side
  • Gå på tur når færre folk er ute
  • Prøv alternative turveier

Nye klinikken på Bergen Helsehus. Roger Valhammer

FRYKTER NÆRKONTAKT: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) er redd bergenserne glemmer å holde avstand når de går på tur i solskinnet.

Foto: Øyvor Bakke / NRK

– For å gjøre det enklere å velge turområder i nærområdet og de som er mindre brukt, vil kommunen gjennom uken også jobbe med å legge til rette for parkeringsmuligheter ved turområder som ikke er så mye benyttet, sier Valhammer i en pressemelding.

Kommunen vil sette opp informasjonsskilt ved de mest populære rutene for å spre folk.

Folk som går i grupper, blir bedt om ikke å bruke hele bredden på turstiene. Turgåere blir også bedt om å gå utenfor tidsrommet mellom klokka 11 og 15.

Kan overvåke turområdene

Kommunen kan også følge med på hvor mange mobiltelefoner som befinner seg i samme område.

Systemet gir ifølge byrådslederen muligheter for å se hvor mange som ferdes i f.eks. området nedenfor Ulrikens topp.

Dersom det blir oppdaget store ansamlinger, kan det ifølge Valhammer bli aktuelt å sende ut sms-varsling med påminnelse om restriksjonene til folk som befinner seg i det aktuelle området.

– Aller viktigst er det at folk husker på å holde én meter avstand uansett hvor du er i byen. Det er opp til hver enkelt av oss å ta det ansvaret, sier byrådslederen.

Tettpakket parkering ved marka på Skullerud i Oslo

DETTE VIL DE UNNGÅ: Slik så det ut ved mange populære turstier lørdag. Bildet er fra Skullerud i Oslo.

Foto: Ole Eivind Henden / NRK

Har samarbeidet med turlaget

De nye fjellvettreglene er utarbeidet av byrådet i samarbeid med Bergen og Hordaland turlag, som er tilknyttet Den Norske Turistforeningen.

– I denne unntakstilstanden vi er i nå skal vi ikke søke sammen fysisk, men holde avstand. Det er viktig at vi følger Folkehelseinstituttets retningslinjer om å holde avstand til hverandre og ikke å gå på tur om man føler seg syk, sier informasjonsleder André Marton Pedersen.

Turlaget oppfordrer alle turglade til å velge en annen tur enn til vanlig, slik at en både får spredd turfolket over et større område og at folk får oppleve nye steder.

Bergen kommune vil legge ut mer informasjon om de nye fjellvettreglene på nettsiden om kort tid.

– Velg deg en ny sti!

Selv har foreningen nylig lansert TiTur20, som er et turprosjekt med ti forholdsvis ukjente turmål i bergensregionen.

– Velg deg en sti som er mindre besøkt. Det er utrolig mange flotte stier og turmål i byfjellene som bare venter å bli oppdaget av flere, sier Pedersen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 04.08.2021
2 124
Smittede siste 7 dager
25
Innlagte
804
Døde
3 617 686
Vaksinerte