Hopp til innhold

Inge Lønning er død

Høyrepolitiker og teolog Inge Lønning er død. Den 75 år gamle politikeren og teologen døde søndag mens han var på skitur på Beitostølen.

Inge Lønning er død

Se nyhetsinnslag om Inge Lønnings liv.

Politikerveteranen var aktiv til det siste og døde søndag i skiløypa, forteller partikollega Per-Kristian Foss.

Per Kristian Foss

I SORG: Partifelle Per-Kristian Foss forteller at Lønning var aktiv til det siste.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Han var på Beitostølen sammen med barn, barnebarn og ektefellen, sier Foss til NTB.

Lønning var med i politiske debatter så sent som forrige uke. Da deltok han i en debatt i studentradioen Radio Nova i Oslo om temperatur og debattarena i studentpolitikken.

Lønning var en tid også aktuell som kandidat til det kommende stortingsvalget .

Ledet ja-siden under EU-valget

Politikeren fra Fana i Bergen satt på Stortinget for Høyre fra 1997 til 2009 og har vært en av de mest markante EU-tilhengerne innen norsk politikk.

I perioden 1993 til 1995 var han leder for Europabevegelsen, og han var en av de store profilene ved den norske EU-avstemmingen i 1994.

I Høyre var han i fire år partiets nestleder. Lønning var også visepresident i Stortinget mellom 2001 og 2005 og deretter Lagtingets president frem til 2009.

Bergenseren var også en profilert teolog og var rektor ved Universitetet i Oslo mellom 1985 og 1992. Han var også marineprest ved Haakonsvern i Bergen på 60-tallet.

Kort tid etter flyttet han til Oslo, hvor han gikk inn i politikken og ble bystyremedlem i 1971.

Inge Lønning stemmer ved EU-valget i 1994

EU-TILHENGER: Her avgir Inge Lønning sin stemme ved EU-valget i 1994.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Vital og aktiv helt til det siste

Per-Kristian Foss fremhever Lønning som en vesentlig bidragsyter til Høyre.

– Han var en betydelig akademiker, blant annet som rektor ved Universitetet i Oslo i flere år. Han var en spennende politiker og retoriker, vital og aktiv helt til det siste, forteller Foss til NTB.

Talte i Stortinget i forrige uke

For bare en uke siden var Inge Lønning i Stortinget hvor han holdt foredrag.

– Hans siste innsats for Stortinget var å lede grunnlovskommisjonen som jobber med å innarbeide menneskerettigheter i Grunnloven, sier Foss til NTB.

– Mange vil også savne teologen og presten Inge Lønning, og ikke minst den aktive talsmannen for seniorene i samfunnet og for folk med psykiske lidelser.

– Gjorde norsk politikk mer underholdende

NRKs politisk redaktør, Kyrre Nakkim, sier at Lønning har hatt en fantastisk betydning for Høyre.

– Han var ideologen i partiet og sørget for at det aldri forlot konservatismen. Gjennom sin påvirkning i Høyre fikk han betydning for norsk politikk, sier Nakkim.

Han viser til at Høyremannen fikk betydning for norsk helsepolitikk gjennom Lønningutvalget som behandlet prioriteringsspørsmål innen helsevesenet. Nakkim mener han var viktig for en debatt som mange politikere helst skygger unna.

– Gjennom sin retorikk, sin ironi og sin humrende humor gjorde han norsk politikk mer underholdende. Han kunne ha en skarp tunge, men han var aldri ondsinnet og gikk aldri over streken. Høyre og Norge har mistet en tenker som prøvde å forene politikk og akademia, det er det for få mennesker som prøver å gjøre i Norge i dag, sier Nakkim.

Inge Lønning er bror av tidligere biskop Per Lønning. Han er også far til musiker Lars Lønning, kjent fra rockebandet Black Debbath.