Influensatoppen er over

Influensatoppen er over for denne vinteren. 

Nyse

HARDT RAMMET: Influensa er en virussykdom som spres gjennom luften i små mikroskopiske dråper. Epidimien herjer i et områder i 4-6 uker. Nå er den på retur.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

- Tilfellene viser en nedadstigende kurve. Det holder på å roe seg nå. Toppen var i uke åtte (18.-24. februar), og det er lite sannsynlig at influensaen vil blusse opp igjen, sier lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking.

Mild influensa i år

Vest-Norge har vært hardest rammet. Der var 2,4 prosent av befolkningen rapportert syke i uke åtte.

Færrest utbrudd er registrert i den sørligste delen av landet og på Østlandet (1,8 prosent), mens Midt-Norge har vært hardere rammet (2,4 prosent).

I Nord-Norge innfant influensatoppen seg i uke ni, da 2,1 prosent var rapportert syke med influensa av fastlegene. Årets influensa har vært forholdsvis mild.

Viruset A (H1) har vært motstandsdyktig mot influensamedikamentet Tamiflu, men det brukes generelt lite Tamiflu i Norge.

På hell i Europa

Også i våre naboland og nedover i Europa er influensaen på hell, selv om det fortsatt er en viss risiko for å bli smittet. 

- Det har vært et ganske lavt utbrudd i år over hele Europa, sier Hauge.

Når de årlige utbruddene når toppen, pleier de å ramme mellom 5 og 10 prosent av befolkningen. I 1999-2000, som var et toppår, gikk influensatallet opp mot 10 prosent.

For få vaksineres

Faren ved å pådra seg sykdommen er ikke så mye virusinfeksjonen i seg selv, men komplikasjonene som kan følge med, særlig for eldre mennesker.

- Man kan for eksempel pådra seg bakteriell lungebetennelse. Dette er et problem særlig hos eldre, og kan i verste fall føre til dødsfall, sier Hauge.

Målet til Verdens helseorganisasjon (WHO) er at 75 prosent av befolkningen over 65 år og i risikogruppene skal vaksineresinnen 2010.

- Vi er ikke der ennå. Vi ligger kanskje på rundt 50 prosent. Andre land vi kan sammenligne oss med, har en langt høyerevaksinasjonsprosent, sier Hauge