Hopp til innhold

Importerer tonnevis med julesaker

Det kan tyde på at både julegrøten og julebaksten er reddet for denne julen. For 14 tonn kanel og 450 tonn mandler har kommet til Norge.

Mandler og kanel

Det er importert 14 tonn kanel og 450 tonn mandler for at vi nordmenn skal få den julen vi forventer oss.

I november importerte vi nemlig tonnevis med mandler, kanel og sukker, hele 2800 tonn bare med sukker. Så da er det vel en mulighet for at de sju slagene blir å finne på kakefatet på julaften.

Det er Statistisk Sentralbyrå som nå legger frem tallene for hva vi har importert til Norge før jul. Og om du ikke har kjøpt sukker, kanel eller mandler så har du kanskje kjøpt julepynt.

3100 tonn julepynt

Fra januar til november importert vi 3100 tonn julepynt og juletrebelysning. Det nærmer seg 50 ganger mer enn for 50 år siden, da hentet vi inn 68 tonn. Da importen av julepynt tok seg for alvor opp på 80-tallet, hentet vi ting fra Øst-Tyskland, nå kommer det fra Kina.

LES OGSÅ: Her snakker vi skikkelig julehus!

Julekule
Foto: Unspecified / Scanpix

Dette importerte vi også:

  • 1,6 kilo klementiner per nordmann
  • i underkant av fem kilo stearinlys
  • 240.000 slips
  • 317.000 sjal og skjerf
  • 110.000 bærbare PCer

Vil smelle på nyttårsaften

Etter en nedgang på importen av fyrverkeri de siste to årene, etter at forbudet mot fyrverkeri med styrepinne kom, er det nå på vei oppover igjen. Det er 70 prosent høyere enn i fjor.

Og håpet til de som selger det er å kvitte seg med fyrverkeri for 35,2 millioner kroner, det tilsvarer sju kroner per nordmann.

Populær stjerne

Julestjerner under oppvekst i gartneriet

Julestjerne er en populær plante i de fleste norske julehjem. Norge har fått dobbelt så mange stiklinger i år som i fjor.

Foto: Arild Pettersen / NRK

I vinduskarmen er trenden igjen julestjerner, i juli og august i år fikk Norge inn dobbelt så mange blomsterstiklinger til norske gartnerier som i de to sommermånedene i fjor.

Størstedelen av juleblomstene blir importert fra Danmark, Uganda og Etiopia.

Populær akevitt

Import er ikke det eneste, vi eksporterer også mye. Julens edle dråper i form av akevitt er populært, men også juletrær og klippfisk sendes ut i verden.

Eksporten av akevitt har hittil i år økt med over 77 000 liter sammenlignet med i fjor, og mest skjenkes til Tyskland, Danmark og Sverige.