Tidligere fikk hver pasient utdelt mat på brett. Kjøkkenet fikk store mengder mat i retur som de bare måtte kaste. Nå har sykehuset innført en ny buffet-ordning slik at pasientene kan forsyne seg selv. Og sykehuset kaster 60 prosent mindre mat enn for to år siden.
Haukeland sykehus.
Pasientene blir fortere friske
- Buffeten ble godt mottatt. Pasientene spiser mer fordi maten ser bedre ut på buffet enn når den ligger på brett. Nå er antall liggedøgn redusert, forteller Unni Bårdsen, som er teamleder for diett og koldtkjøkken.
Ikke lenger middag klokken 12
Bårdsen trekker frem to positive sider ved buffet-ordningen.
- For det første slipper pasientene å sitte i sengen og spise. For det andre har vi flyttet klokkeslettet for middagen for å tilpasse oss dagens måltidsrytmer. Tidligere ble middagen servert klokken 12, og det var altfor tidlig for de fleste. Nå serveres middagsmåltidet senere, forteller Bårdsen.
Fornøyde pasienter
Sykehuset har fått gode tilbakemeldinger på buffeten. Pasient Torbjørn Fotland er godt fornøyd.
- Buffeten er bra den. Men når det er sagt... Jeg er fra Nordfjordeid, så jeg er godt vant, men jeg har ingenting å utsette på maten.
Avdelingene har selv ansvar for maten
Før ble maten servert på brett. Hver pasient fikk en ferdig porsjon mat servert på sengen. Da hadde kjøkkenet ansvaret for alle avdelingene, og de opplevde å få mye mat i retur. Den måtte kastes.
Nå har hver avdeling ansvar for å bestille mat fra kjøkkenet. På den måten får sykehuset bedre oversikt over hvor mye mat som trengs på de ulike avdelingene. Dette fører igjen til at mindre mat blir kastet.