Hopp til innhold

Ikke flertall for å oppheve lokale tiggeforbud: SV tordner mot regjeringen

Regjeringspartiene, sammen med Høyre og Frp, har stemt ned SVs forslag om å frata kommunene muligheten til å innføre lokale tiggerforbud.

Det viser innstillingen fra justiskomiteen på Stortinget.

Etter Sp, Høyre og Frp i 2014, stemte gjennom at kommunene selv kunne velge å innføre lokale versjoner, har kun fire kommuner innført lokale tiggerforbud:

Nordre Follo i Viken, Nissedal i Vestfold og Telemark og Aurland og Bjørnafjorden i Vestland.

SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland, sier han er rasende på regjeringspartiene:

– Vi mener det er en grunnleggende rettighet å kunne be om hjelp og be andre mennesker om penger hvis man selv mener man har behov for det. Et forbud mot tigging er menneskefiendtlig, sier han.

Bakgrunnen for SV-forslaget var blant annet at Sveits ble felt i menneskerettighetsdomstolen etter en rumensk kvinne ble bøtelagt og senere fengslet for tigging i Genève.

Nå er Unneland redd for at Norge kan havne i samme situasjon.

– Derfor står ikke dette lovverket seg, sier han.

I en e-post skriver Kamzy Gunaratnam (Ap) i justiskomiteen, at det ikke er Arbeiderpartiets linje å møte sosial nød med straff, men mener lokale tiggerforbud ikke er et stort problem.

– Adgangen for kommuner til å innføre kommunale tiggerforbud brukes så godt som ingen steder og det sies jo også i saken at forbudet i realiteten er sovende. Vi anser ikke dette som et stort problem, skriver hun i en e-post.

– Det viktigste for oss er at dersom tilstanden endrer seg fra slik den er i dag, der høyere straffer og fengsel blir en realitet for tigging, skal situasjonen vurderes opp mot våre internasjonale forpliktelser, legger hun til.

Saken skal opp i debatt på Stortinget, førstkommende tirsdag.

tigger
Foto: Runa Victoria Engen