Ikke bruk badekaret

Det er et av tiltakene Stord kommune har satt i verk for å spare på vannet.

Illustrasjonsfoto

Stord kommune ber deg blant annet om å la være å bruke badekar og boblebad.

Foto: Getty Images

Stord kommune bruker nå krisevannverket sitt, og i går kunngjorde i går ti tiltak for å spare på vannet.

– Det er en del enkle tiltak som kan være med å gjøre ganske store utslag når det gjelder vannforbruket, sier daglig leder i Stord vann- og avløp, Sivert Haaland.

Dusj i stedet for bading, tannpuss i glass og mindre bilvask er noen av det som blir anbefalt innbyggerne for å spare på vannet.
– Dersom du kutter ut badekaret sparer du fort 200 liter, sier Haaland.

Kan bli strengere

Selv om dette er enkle tiltak kan det bli aktuelt med hardere lut dersom situasjonen ikke bedrer seg.
– Hvis ikke det kommer nedbør og tiden går så sitter vi hele tiden og vurderer å komme med tyngre tiltak. Og det vil vi gjøre hvis ikke situasjonen bedrer seg.

Skummelt med tanke på brann

Haaland er urolig for hva vannmangelen kan gjøre med brannberedskapen.

– Dersom kilden går tom, er det heller ikke slukkevann, og det er derfor vi tenker langsiktig og tar forhåndsregler, sier han.

Eneste i Sunnhordland som sliter

Stord er hittil den eneste kommunen i Sunnhordland med akutt vannmangel. Men i Kvinnherad vil de øke beredskapen for å være føre var.

– Det er det største vannverket, Husnes vannverk, forsyner 7000 innbyggere. Det forsyner Husnes, Sunde, Valen og hele Halsnøy, og da har vi i alle fall en god måned til. Vi vet jo ikke hvor lenge denne godværsperioden varer, og vi våger ikke å sitte på gjerdet lengre for en måned går jo fort. sier Sigbjørn Øye, leder for kommunalteknikk i Kvinnherad kommune.

Her finner du alle sparetiltakene for Stord.