I over ti år har Eldrid gitt gratis mat og klær til trengende. Nå må hun kanskje legge ned

SUND (NRK): Frivillige hjelpere har fått låne lokaler gratis av kommunen, men nå kastes de ut. – Jeg tenker på alle menneskene vi nå må si nei til.

Daglig leder i Sundenglene, Eldrid Antonesen.

FORTVILET: Daglig leder i Sundenglene, Eldrid Antonesen, er fortvilet over at den frivillige organisasjonen står i fare for å måtte legge ned. – Det er forferdelig om alt dette må kastes, sier hun.

Foto: Kaja Hauge / NRK

– Vi møter folk som har falt så langt ned at de ikke ser veien opp igjen. De er alene. Det er folk som ikke har noe støtteapparat, sier daglig leder Eldrid Antonesen i Sundenglene.

I flere år har Sundenglene holdt til i en nedlagt skole i Sund kommune, vest for Bergen. Herfra har frivillige levert ut gratis klær og mat til trengende i hele bergensområdet. Tilbudet har også bestått av sosial støtte til ensomme.

Skolen har de fått leie gratis av kommunen, men nå er det stopp. Sund kommune har besluttet å selge bygget.

– Vi lever på lånt tid. Jeg tenker på alle menneskene vi må si nei til. Det er dem dette går ut over, sier en tydelig berørt Antonesen.

– Må kaste 70 prosent

Den frivillige organisasjonen har vært i drift i over ti år, og tiltaket har vokst med årene. Antonesen anslår at de har hjulpet flere tusen mennesker.

Hun viser NRK rundt i det gamle skolebygget. Klær og gjenstander som trengende kan få gratis, fyller to store klasserom.

Mye må kastes, hvis de ikke finner andre lokaler.

– Det er en haug med klær og ting her som er helt brukelige. Jeg ser for meg at vi må leie en stor container og hive 70 prosent. Det ville være forferdelig å kaste det, sier hun.

Har ikke egnede bygg

Driftsleder i Sund kommune, Einar Hjørnevik, forteller at skolen må selges i forbindelse med fylkessammenslåingen med kommunene Fjell og Øygarden.

– Sundenglene har fått lov til å bruke lokaler som vi har lagt ned. Vi har sagt fra starten av at det var et midlertidig gratis lån for dem. Per i dag har vi ikke andre ledige lokaler. Det er heller ingen andre lokale bygg som er egnet for dette, sier Hjørnevik.

Driftsleder i Sund kommune, Einar Hjørnevik

– SYND: Driftsleder i Sund kommune, Einar Hjørnevik, sier det er synd at kommunen ikke lenger kan stille med lokale.

Foto: Kaja Hauge / NRK

– Er dere ikke opptatt av å legge til rette for frivillige organisasjoner?

– Jo, det er derfor de har fått lov til å bruke skolen. Vi synes tiltaket er fantastisk, og det er derfor det har vært så vondt for oss å fortelle dem at vi ikke har noen annen plass, sier Hjørnevik.

Anbefaler å gå utenom kommunen

Sundenglene har også sendt forespørsel til nabokommunen, Fjell, med spørsmål om de har ledige lokaler til dem. Heller ikke der fikk de positiv respons.

– De har ikke fått et absolutt avslag, men vi har ikke noen ledige lokaler på dette tidspunktet. Det beste er om de kan finne en løsning uten at det er kommunen som skal styre det. Det kan ofte bli litt byråkratisk, sier ordfører Marianne Sandahl Bjorøy (Ap).

Ordfører i Fjell kommune, Marianne Sandahl Bjorøy.

– FOR BYRÅKRATISK: Ordfører i Fjell kommune, Marianne Sandahl Bjorøy, anbefaler organisasjonen å gå utenom kommunen. – Det kan ofte bli litt byråkratisk.

Foto: Kaja Hauge / NRK

Sundenglene har på egen hånd prøvd å finne et annet lokale. De fant et som koster 35.000 kroner å leie i året. Det har ikke dugnadsorganisasjonen penger til, sier Antonesen.

Hun er fortvilet over at de som har benyttet tilbudet, kanskje ikke vil ha mulighet til det lenger.

– Folk vil bli mer isolert igjen, og det vil bli mer arbeid for Nav. Jeg tenker på alle de enslige foreldrene eller de som har blitt arbeidsledige. Det er ikke mye de har, sier hun.