Hopp til innhold

I kveld går Harmonien online

Torsdag kveld byr Bergen Filharmoniske Orkester på en smak av fremtiden, når velkomstkonserten for orkesterets nye dirigent blir streamet gratis på NRK.no.

Klassisk konsert med Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Filharmoniske Kor. Direkte fra Grieghallen. Edward Elgar: The Dream of Gerontius. Dirigent er Edward Gardner.

START KL. 19.30: BFO og Edward Gardner har spilt sammen en rekke ganger, men torsdagens konsert blir den store velkomstfesten for orkesterets nye sjefsdirigent. FOTO: ERIK REITAN

Grieghallen

DIGITAL SAL: Grieghallen blir oppgradert kommende sommer og sommeren 2014.

Foto: Trygve Schønfelder

Det velrenommerte orkesteret satser nemlig stort på internett for å nå ut til et bredere publikum både nasjonalt og internasjonalt.

Grieghallen blir digital

– Innen høsten 2014 skal vi gjøre Grieghallen om til en digital konsertsal med fem eller seks faste kameraer. Det gjør at vi på sikt kan filme og streame våre egne konserter, slik at folk rundt om i hele verden kan se konsertene, sier informasjonssjef i Bergen Filharmoniske Orkester, Henning Målsnes, til NRK.no.

Installeringen av kameraene vil skje i forbindelse med en planlagt oppussing av Grieghallens storsal sommeren 2013 og sommeren 2014.

– Streaming er noe vi definitivt vil satse på når vi har fått teknologien på plass. Vi er nå i en diskusjonsfase, men allerede nå ser vi at det nesten ikke er grenser for hvor bredt vi kan nå ut, sier informasjonssjefen.

Konserten starter klokken 19.30 og varer i ca. halvannen time, uten pause. Mer detaljer om konserten kommer lenger nede i artikkelen.

– Et fantastisk sted å skape musikk

Konserten torsdag kveld blir den aller første med dirigent Edward Gardner etter at det mandag ble kjent at han skal ta over som sjefsdirigent for orkesteret i 2015.

– Dette blir den store velkomsten for Gardner i Bergen, så det blir en veldig spesiell kveld. Han vil bli ønsket velkommen til byen og orkesteret av direktør Bernt Bauge like før konserten, sier informasjonssjef Målsnes.

– Jeg har vært i Bergen flere ganger de siste fire-fem årene. Hver gang er båndet blitt mye sterkere. Orkesteret har en vilje i seg til å briljere som jeg virkelig beundrer. Bergen virker som et fantastisk sted å skape musikk, sa Edward Gardner selv til NRK mandag.

Edward Gardner

NY SJEFSDIRIGENT: 39 år gamle Edward Gardner har dirigert BFO en rekke ganger tidligere. Fra 2015 blir han orkesterets sjef.

Foto: Benjamin Ealovega / Harmonien

Beskriver reisen gjennom skjærsilden

Stykket som skal fremføres er «The Dream Of Gerontius», et oratorium skrevet av Sir Edward William Elgar (1857 - 1934) i 1900. Det sterkt Wagner-inspirerte verket bygger på et dikt av John Henry Newman og beskriver en dypt religiøs manns ferd fra dødsleiet, gjennom skjærsilden og til et møte med Gud før oppstandelsen.

Musikken beskriver hovedpersonens angst og uro for den endelige dommen.

«Gerontius», som det ofte forkortes, ble først fremført under Birmingham Music Festival i 1900 og nådde USA i 1902 og Australia året etter. Stykket ble spilt inn for første gang i sin helhet av EMI i 1945.

Britisk nasjonalskatt

Elgars store oratorium regnes nå som en britisk nasjonalskatt, men skapte stor debatt etter premieren i Birmingham. Den sterkt katolske moralen i teksten ble oppfattet som upassende i protestantiske England. Da stykket skulle fremføres på en festival i Worcester Cathedral i 1902, brøt en biskop inn og krevde endringer i teksten før han tillot oppsetningen.

Les mer om «The Dream Of Gerontius» hos BBC.

Solistene torsdag er håndplukket fra England for anledningen, melder BFO.

De medvirkende er:

  • Catherine Wyn-Rogers, mezzosopran
  • Peter Auty, tenor
  • Neal Davies, bass
  • Bergen Filharmoniske Kor
  • KorVest, med kunstnerisk leder Nicholas Fink
  • Collegiûm Mûsicûms Kor
  • Håkon Matti Skrede, kormester
Bergen filharmoniske orkester med dirigent Andrew Litton

STOR PRODUKSJON: Bergen Filharmoniske Orkester, her med nåværende sjefsdirigent Andrew Litton, slår på stortrommen for å ønske sin nye dirigent velkommen til byen.

Foto: Steve J. Sherman / Harmonien