Hopp til innhold

I 60 år har Jan (78) levd av å tegne streker

BERGEN (NRK): Dronningen er overbegeistret over Jan Groth (78) sin utstilling på Feststpillene. – Streker er hele livet for meg, sier 78-åringen.

Dronningen og Jan Groth

ÅPNET: Dronning Sonja åpnet utstillingen til Jan Groth (bildet) i Bergen Kunsthall Kristi himmelfartsdag.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Jan Groth er en av Norges fremste billedkunstnere, og har vært det i over 40 år. Torsdag åpnet Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall, hvor de hvert år presenterer én norsk samtidskunstner.

I år er det Groths tur.

Verkene i utstillingen består kort fortalt av streker. Bare streker.

– Du tar ikke feil hvis du sier at det bare er streker, men dette med «bare en strek» er også hele livet for meg. Strekens forløp kan også være som et livsforløp, sier Groth.

Jan Groth og strek

MANNEN MED STREKEN: De fleste verkene var nye, utenom to skulpturer og et maleri fra 2006.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Tegnet streker i 60 år

Fra fødselen i Stavanger i 1938 har størsteparten av Groths liv gått med til strekene. I seks tiår er utallige linjer ført. Svart på hvitt eller hvitt på svart.

– Strekene kan leses som tegn. Noen ser det som kalligrafi, som nedtegninger av noe som har med liv å gjøre. Det kan være noe organisk i det, sier Groth.

Kunstneren sier selv at alle har lov til å avfeie ham som tull, og han går med på at kunsten hans stiller krav til seeren.

– Forenklingen stiller visse krav til lydhørhet hos beskueren, men har beskueren denne, har beskueren all rett til å avvise det som nonsens, ingenting, eller noe barnebarnet på tre år også kan lage, sier Groth.

Jan Groth

GROTH: I 65 år har Groth hatt strektegning som virke.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Kanskje mitt register er snevert

Verkene som blir stilt ut i Bergen Kunsthall er stort sett laget de siste årene. Tilbakemeldingene gjør at han ønsker å utvikle seg videre, men han viker ikke fra strekene.

– Noen synes at kunsten min er veldig imponerende fordi den er så konsekvent. Det kan jo være at mitt register er så snevert, sier Groth ydmykt.

– Hvordan kan du utvikle kunsten med bare streker?

– Den eneste veien jeg synes man bør gå, er innover. Det kan du med en strek eller to. Men det krever også lydhørhet og stillhet for meg, og en erkjennelse av at vi er i et rom hvor man ikke er alene, men i et felles rom. Noen mennesker fatter det, og det er veldig berikende for meg.

Jan Groths kunst

STREKENE: Utstillingen står frem til 13. august.

Foto: Festspillene

Dronningen åpnet

De berømte strekene har gjort Jan Groth til en av våre mest anerkjente kunstnere på sitt felt. Så anerkjent at Dronning Sonja stod for åpningen, som hun også har gjort flere ganger tidligere.

Dronning Sonja

BEGEISTRET: Dronning Sonja har åpnet flere Groth-utstillinger, og er svært fascinert av arbeidet.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Det er veldig spennende med disse strekene, det er så veldig mange valører. De er så lette, så fine. De danser og de hopper – de er strenge, de har så mange fine egenskaper, sier Dronningen.

– Det er så uendelig flott. Se på den, det er som fløyel man har lyst til å forsvinne inn i!