Hopp til innhold

Hyperrask angstbehandling får 111 millioner kroner

Metoden som har gjort mange mennesker angstfri på bare fire dager, får milliondonasjon. Forskerne fra Bergen skal nå etablere verdens første senter for denne behandlingen.

Gerd Kvale og Bjarne Hansen står bak firedagersmetoden.

UT I VERDEN: Behandlingen blir nå lært bort til avdelinger verden over. Gerd Kvale og Bjarne Hansen står bak suksessmetoden.

Foto: Helena Viktoria Johsnen / NRK

Den nye metoden har vekket interesse over hele verden. Behandlingen går ut på å behandle angst og tvangslidelser (OCD) med intens trening på bare fire dager.

Professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen i Bergen står bak metoden.

Nå får de et solid beløp på 111 millioner kroner for å etablere verdens første forskningssenter i sitt slag.

Unikt i verden

NRK har tidligere fortalt om flere angstpasienter som har hatt stort utbytte av suksessmetoden.

Senest i vår fortalte vi om en ung bergenser som ble kvitt angst på like kort tid.

Forrige uke kom Time Magazine med en prestisjetung liste over de 50 personene som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester.

På denne listen finner vi de to bergensforskerne.

Senteret skal etableres i Bergen. Det skal både tilby «firedagersbehandling» og forske på hvorfor metoden fungerer så bra.

– Vi skal se på hva som gjør at pasienten får en positiv endring. Men vi skal også prøve å finne ut hvorfor noen ikke har effekt av behandlingen, sier Kvale.

Forventer resultater

Det er Bergens forskningsstiftelse, Kavlifondet, Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen som står bak bevilgningen.

Daglig leder Sveinung Hole i Bergen forskningsstiftelse sier at de har fulgt forskerduoens arbeid i mange år.

– Vi er glade for å bidra. Det er stort at verden nå ser til Bergen innen dette forskningsfeltet. Vi forventer at miljøet fortsetter arbeidet sitt og løfter metodebehandlingen til et høyere nivå.

Sveinung Hole, dagligleder i Bergens forskningsstiftelse

BIDRAR: Daglig leder Sveinung Hole i Bergen forskningsstiftelse forventer at pengestøtten bidrar til at firedagersmetoden blir enda bedre.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Vil endre psykologifeltet

Der psykologbehandling stort sett går ut på å gi pasienter behandlingstimer på 45 minutter i uken, bruker Kvale og Hansen en mer langvarig og intensiv form for behandling.

– Målet er å gjøre Norge friskere. Og vi håper å spre metoden og forskningsresultatene til alle som arbeider med psykologi, også internasjonalt.

«Bergensmetoden» ut i verden

Behandlingen, som blir kalt «The Bergen 4 day treatment», er tatt i bruk i Sverige og Island, og er nå i gang i Houston, USA. Kvale og Hansen ønsker at psykologer verden over kan utveksle resultater og utvikle metoden.

– Med dette senteret skal vi samarbeide med behandlere og forskere på tvers av land og kulturer for å utvikle behandlingsmetoden, sier Hansen.