Den ferske milliardærens beste råd: – Ikke ha penger som drivkraft

Hilde Midthjell (56) er den første kvinnen i Norge som har bygget opp sin egen milliardformue.

Hilde Midthjell Dale of Norway

– TENKER IKKE PÅ PENGER: – Jeg tenker ikke så mye på det. Kapital sier jeg burde være stolt av det. Men det er ikke penger som gjør deg lykkelig, sier Dale Of Norway-eier Hilde Midthjell.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Ifølge Kapitals ferske kåring av landets rikeste er Dale Of Norway-eier Hilde Midthjell første kvinne til å opparbeide seg en milliardformue selv.

Midthjell er ifølge Kapital god for ganske nøyaktig én milliard kroner. 56-åringen solgte i 2009 det egenoppbyggede kosmetikkfirmaet Dermanor for en halv milliard, og har siden tjent godt på eiendom og gode resultater i Dale Of Norway.

– Jeg har ikke regnet på det selv, og må si jeg ble litt tatt på sengen av dette, sier Midthjell til NRK.

– Nøkkelen er kanskje at pengene ikke er drivkraften

Den ferske milliardæren sier hun privat aldri har vært spesielt opptatt av penger.

– Jeg vil jo at bedriften skal bli lønnsom, fordi det er tegnet på at man lykkes. Men for min egen del er jeg ikke så veldig opptatt av pengene. Da ville jeg levd et helt annet liv – føket rundt med designerklær og levd livet, men det er ikke det livet jeg har lyst å leve. Jeg har lyst å bruke hodet og kreativiteten, sier hun.

Midthjell tror nettopp det manglende pengefokuset kan ha bidratt til at formuen har bygget seg opp.

– Det er kanskje det som er nøkkelen; at pengene ikke er drivkraften, men det å få til noe. Jeg er en perfeksjonist som liker å skape noe og se ting skje, og forbedre de selskapene jeg er inne i. Det er mye jobbing, og det er ingen som kommer på en slik liste uten jobbing, med mindre man har skikkelig flaks. Og det er ikke akkurat flaksebransjer jeg har vært inne i, konstaterer Dale Of Norway-eieren.

Nina Løseth

OL-GENSER: Alpinist Nina Løseth viser frem en Dale Of Norway-genser i 2015.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Dale har en sjel som gir drivkraft

Den tradisjonstunge bedriften i Hordaland lå med brukket rygg da Midthjell overtok. Nå er minus snudd til pluss i regnskapene. Når NRK snakker med Midthjell torsdag, sitter hun og planlegger lanseringen av en «Viking-kolleksjon» for alpinlandslaget i oktober.

– Det har vært produksjon siden 1879, og Dale har en sjel som gir en drivkraft utover det å tjene penger. Det er mye kulturhistorie, og vi må ta vare på noe som er veldig norsk, samtidig som vi skaper en fremtid, sier Midthjell.

I tillegg til de tradisjonelle strikkemønster-genserne, har Dale Of Norway de siste årene lyktes i å komme seg inn i flere butikkjeder med mer nøytrale plagg.

– Vi må ta vare på det tradisjonelle, og samtidig lage moderne plagg som folk har lyst til å gå med hver dag, ikke bare en tykk genser du har på hytten, sier Midthjell.

Hilde Midthjell Dale of Norway

– MÅ TÅLE MOTGANG: – Det er ikke alle som vil at du skal lykkes, og man må tåle ganske mye motgang. Så du må ha tro på deg selv, og fokus på det du jobber med, sier Hilde Midthjell.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg har ikke tatt de store risikoene

Midthjells formue består av 250 millioner kroner i eiendommer, blant annet som deleier i eiendomsselskapet Enata. For Dale Of Norway er beregnes verdien til rundt 200 millioner kroner. Resten er kapital etter Dermanor-salget.

– Pengene er investert i ulike ting og plassert blant annet i aksjer og obligasjoner, og det har blitt en del renteinntekter. Jeg har ikke tatt de store risikoene på det jeg har tjent, og heller forsøkt å bygge opp ting, sier Midthjell.

Midthjell sier hun har jobbet hardt for å bygge opp formuen.

– Det er ikke alle som vil at du skal lykkes, og man må tåle ganske mye motgang. Så du må ha tro på deg selv, og fokus på det du jobber med.

– Hva tenker du om at du er første norske kvinne som har bygget opp sin egen milliardformue?

– Jeg tenker ikke så mye på det. Kapital sier jeg burde være stolt av det. Men det er ikke penger som gjør deg lykkelig.