Høyre: – Trude tok beslutningen alene

Trude Drevland skal overfor sitt eget parti ha vært tydelig på at hun selv ønsket å gå ut i permisjon. Bergen Høyre vil ikke svare på om Drevland kan fortsette som ordfører etter valget.

Trude Drevland 1

PÅ SIDELINJEN I VALGKAMPEN: Bergensordfører Trude Drevland tar permisjon to uker før valget.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Sent mandag kveld sendte Hordaland Høyre ut en pressemelding om at Bergens-ordfører Trude Drevland går ut i permisjon. Permisjonen varer ifølge pressemeldingen så lenge politiet undersøker om Drevland kan ha gjort seg skyldig i korrupsjon i forbindelse med cruiseskip-dåpen i Bergen 17. mai.

ALT OM SAKEN: Skipsdåpen i Bergen

I går besluttet statsadvokaten at saken mot Drevland skulle gjenopptas. Noen timer senere kom meldingen om Drevlands permisjon.

I mellomtiden hadde ordføreren diskutert saken med kolleger i Høyre. Kenneth Stien, leder i Bergen Høyre, forteller at han mandag kveld møtte Drevland. Ordføreren fortalte da at hun ville ta permisjon.

– Trude redegjorde kort for hva hun mente var riktig for henne og for partiet. Det var hennes beslutning. Hun var tydelig på at hun mente dette var det riktige, og vi kan ikke overprøve beslutningen, sier Stien.

– Ikke noen ønsket situasjon

Kenneth Stien

LEDER I BERGEN HØYRE: Kenneth Stien.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Bergen Høyre-lederen vil ikke kommentere om han støtter Drevlands valg.

– Vi har respekt for at Trude går ut i permisjon, og håper at politiet raskt kan konkludere i saken, sier han.

Statsminister Erna Solberg har tirsdag kommentert Drevland-saken overfor P4.

– Jeg synes det er veldig ryddig, fordi hun selv sier at hun ikke ønsker å være noen avsporing av den politiske debatten og valgkampen i Bergen, sier Solberg om permisjonen.

Drevland vil forbli på sidelinjen av politikken så lenge politiets undersøkelser pågår.

– Det er ikke noen ønsket situasjon å være i, men vi gjør ingen endringer i våre valgkampplaner. Trude står på andreplass på Bergen Høyre sin liste, og vi har ikke noen varaordførerkandidat, påpeker han.

– Hypotetisk om Trude blir ordfører

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier til NRK at etterforskningen vil ta et par uker. Spørsmålet er hvordan potensielle Høyre-velgere skal forholde seg til situasjonen 13 dager før valget.

– Er en stemme til Høyre en stemme til Drevland som ordfører?

– Altså, en stemme til Høyre er en stemme for et fortsatt borgerlig Bergen. Det er der vi har fokus. Vi er ganske opptatte av å fokusere på bergensskolen, som er blant landets beste, og et område vi har gjort store investeringer på. Vi ber om mandat fra velgerne til å fortsette det arbeidet. Det er der fokuset vårt ligger.

– Blir Drevland ordfører hvis Høyre får ordføreren etter valget?

– Trude har andreplassen på listen vår, og er vår ordførerkandidat.

– Men blir hun ordfører?

– Altså, det blir hypotetisk. Det vil valgresultatet og forhandlingene avgjøre. Det er ganske ferskt, det som har skjedd. Nå håper vi politiets etterforskning går raskt, sier Stien.

LES OGSÅ: Tror ikke Drevland-saken rammer Høyre