Hopp til innhold

– En svært alvorlig sak for partiet

– Jeg kjenner ham som en ryddig person, sier Ragnhild Stolt-Nielsen (H) om partifellen som er siktet for å ta imot penger for å påvirke politiske prosesser.

Ragnhild Stolt-Nielsen (H)

-SVÆRT ALVORLIG: Ragnhild Stolt-Nielsen, første nestleder i Hordaland Høyre, forventer at den siktede ber om permisjon fra alle verv.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

En bystyrepolitiker fra Høyre er sammen med to næringsdrivende i Bergen siktet og varetektsfengslet, mistenkt for korrupsjon.

Den siktede bystyrepolitikerens advokat Rolf Knudsen bekrefter overfor NRK at det er en pengeoverføring i forbindelse med et arrangement i Vestlandshallen i Åsane i 2012 som er grunnlaget for siktelsen.

– Helt uproblematisk

Politiet mener politikeren skal ha mottatt penger for å påvirke prosesser i Bergen kommune. Den siktede hevder imidlertid sin uskyld.

– Pengeoverføringen er helt uproblematisk, og har ingen ting med prosesser i kommunen å gjøre, sier forsvarer Rolf Knudsen til NRK.

Det var kommunaldirektør Robert Rastad som kontaktet politiet om saken Bergensavisen først omtalte lørdag.

– Jeg fikk høre ryktet for et par uker siden. Da tok jeg med en gang kontakt med byrådslederen, og i samråd valgte vi å ta informasjonen til politiet, sier Rastad.

– Om disse ryktene stemmer, er det kjempealvorlig. Det er heldigvis sjelden en hører om slike historier, sa byrådsleder Monica Mæland (H) til NRK før det var offentlig at det var en av hennes partifeller som var anklaget.

– En svært alvorlig sak

– Dette er jo selvfølgelig en svært alvorlig sak dersom det skulle medføre riktighet. Og det at det skal være en Høyre-politiker gjør det jo enda mer alvorlig for oss, sier Ragnhild Stolt-Nielsen, første nestleder i Hordaland Høyre, til NRK søndag.

Jeg vet ikke i hvilke miljøer dette har vært en snakkis, men da kommunen varslet politiet, visste man ikke hvem det var.

Ragnhild Stolt-Nielsen (H)

Kilder sier til NRK at saken har vært en snakkis i enkelte miljøer over lengre tid, og politiet bekrefter at forholdet som nå konkret etterforskes skal ha funnet sted i 2012.

– Burde denne saken vært fanget opp av partiet tidligere?

– Nei, det synes jeg det er vanskelig å si noe om. Jeg vet ikke i hvilke miljøer dette har vært en snakkis, men da kommunen varslet politiet, visste man ikke hvem det var, sier Stolt-Nielsen.

Antar siktede ber om permisjon

Den siktede er relativt fersk som Høyre-politiker. Han meldte for noen år tilbake overgang fra et annet parti, og kom inn i bystyret for Høyre året etter.

Partiet har ikke bestemt seg for hvordan de vil håndtere saken videre.

– Vi avventer etterforskningen og resultatet av den. Og så vil jeg anta at representanten selv vil ønske å be om permisjon fra sine verv mens saken pågår. Jeg kjenner ham som en ryddig person, sier Stolt-Nielsen.

Dersom han får gjennomslag for en eventuell anke på varetektsfengslingen, kan representanten likevel i teorien ta plass i neste bystyremøte i Bergen 30. oktober.

– Det er ingen som kan frata noen ens folkevalgte verv. Den retten står såpass sterkt i kommuneloven, sier Stolt-Nielsen.

– Særlig alvorlig for en folkevalgt

Selv om hun karakteriserer anklagene som svært alvolige, mener Høyre-toppen slike saker er vanskelig å gardere seg mot.

– Hele demokratiet hviler grunnleggende på tillit, og derfor er det også særlig alvorlig når folkevalgte blir involvert i slike saker. Men det er vanskelig å lage rutiner som skal fange opp tillitsbrudd, og jeg er også av den oppfatning at det neppe er ønskelig å ha rutiner som gjør at man fanger opp alle deler av folks privatliv, sier Stolt-Nielsen.