Hopp til innhold

Oppretter 8000 akuttplasser – slik skal ukrainske flyktninger bo

Hoteller tas i bruk for å bosette ukrainske flyktninger som er på vei til Norge. Samtidig er kommuner «overveldet» over responsen fra privatpersoner.

Ukrainske flyktninger

FLYKTNINGER: To ukrainske flyktninger ved grensestasjonen i Hrbenna i Polen. Faren til barnet er igjen i Ukraina. Bildet er tatt tirsdag ettermiddag.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

I dag ble det klart at rundt 8000 akuttplasser er på plass rundt omkring i landet, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI).

  • Bodø: Magic North, Saltstraumen.
  • Nord-Aurdal: Hero Norge AS, Hovda
  • Rauma: Hero Norge AS, Isfjorden
  • : Hero Norge AS, HÅ/Nærlandsparken
  • Lødingen: Hero Norge AS, Lødingen
  • Sunndal: Hero Norge AS, Sunndal
  • Nordreisa: Hero Norge AS, Storslett
  • Porsgrunn: Stiftelsen Sana, Herøy

Hero står for flere tusen av de 8000 plassene UDI har fått avtale om.

Vi har det ganske kaotisk. Situasjonen er ganske ekstrem. I de 35 årene vi har drevet, har vi vel aldri opplevd å opprette så mange mottaksplasser på så kort tid, sier kommunikasjonssjef Arnfinn Nordbø i Hero Norge.

– Typisk i situasjoner som dette

Regiondirektør Belén Vinuesa Birkenes i UDI Vest opplyser at Hero skal drifte akuttplassene. De driver allerede flere akuttmottak i landet.

De får ansvar for å gi flyktningene nødvendig oppfølging. Det betyr å utbetale økonomisk støtte, gi dem veiledning og koordinere med andre offentlige tjenester, sier Birkenes.

Hvor vanlig er det at man bruker hotell som asylmottak eller akuttplass?

Det er verken vanlig eller uvanlig. Det er typisk i slike situasjoner som dette, der vi forventer store ankomster at slike løsninger blir brukt.

Nordbø i Hero venter at mottakene har kompetanse, systemer og kontakter til å snu seg raskt rundt i en uoversiktlig situasjon.

Han roser også miljøet rundt mottakene:

Vi har opplevd en enorm velvilje fra huseiere, tidligere ansatte, kommuner som kontakter oss og ønsker å bidra. Det er rørende å merke den enorme viljen der ute for å hjelpe det ukrainske folket. Det er vi veldig takknemlige for, sier Nordbø.

Hvor lenge flyktningene skal bo på mottakene avhenger av hvor mange som kommer og hvor raskt kommunene klarer å skaffe boliger.

Det kan handle om uker eller måneder.

Leter etter sokkelleiligheter

Over 1000 flyktninger skal plasseres i Bergen. Her blir tre hoteller akuttplasser for ukrainske flyktninger.

  • 570 plasser på Thon hotell Bergen Airport
  • 540 plasser på Thon hotell Orion
  • 100 plasser på Thon hotell Sandviken brygge

Det var Bergens Tidende som først meldte om de nyopprettede plassene.

Bergen kommune rigger seg nå for å bosette rekordmange flyktninger.

Mangfoldsbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) ønsket seg et akuttmottak, og er glad for at UDI nå har kommet på banen.

Sammen med kommunale boliger, vil hun også lene seg på det private initiativet for å bosette flyktninger fremover.

– Er det noen som har leiligheter, sokkelleiligheter eller hus til leie som står tomme og egner seg til varig opphold av flyktninger, oppfordres folk til å melde seg, sier hun.

Byråd for kultur, likestilling og mangfold, Katrine Nødtvedt (MDG)

BER PRIVATE MELDE SEG: Mangfoldsbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) ber folk som har mulighet til å leie ut hus, leiligheter eller sokkelleiligheter om å melde seg til kommunen.

Foto: NRK

Kafé og gratis legevakt

Det er så langt registrert 40 ukrainske flyktninger i Bergen. Men fordi mange ikke har registrert seg hos politiet, kan det være mørketall.

Så langt følges ikke flyktningene opp direkte, men gjennom Den Ukrainske Foreningen i Bergen og Hordaland.

– Vi prøver å skaffe dem et varig lokale og vil gi dem økonomisk støtte slik at de selv kan kjøpe inn det de ser at de trenger, sier hun.

I tillegg trekker kommunen frem gratis legevakthjelp og en kafé der man kan samles som andre tilbud de tilbyr ukrainere.

Melder fra om hytter og hus

Askvoll kommune har sendt ut en tekstmelding til alle innbyggerne for å kartlegge hvor mange som hadde ledig plass til krigsflyktninger.

Rådmann Håkon Loftheim er overveldet over responsen.

– Det har ringt kontinuerlig. Folk har meldt fra om alt fra hytter og hus og ledige rom. Det har vært helt vanvittig, sier han.

tir. 09:36

ASKVOLLKOM:Askvoll kommune kartlegg no ledige husvære for å kunne tilby opphald til krigsflyktningar frå Ukraina dersom behovet oppstår. Dersom du har husvære å leige ut set vi pris på tilbakemelding så snart råd er. Takk for hjelpa!

Er glad for å hjelpe

Én av dem som har meldt seg er Helga Carlsen i Stongfjorden i Askvoll. Hun har et hus hun gjerne vil tilby flyktninger i nød.

Her kan de få noe helt for seg selv. Huset er fullt møblert og klart til å flytte rett inni, sier hun.

Carlsen ble glad da hun fikk SMS-en fra Askvoll kommune. Hun har sittet og sett på TV-bildene av flyktningstrømmen og lurt på hva hun kunne gjøre for å hjelpe.

– Da har jeg i alle fall fått hjulpet litt. Jeg er veldig glad for at noen i nød kan bruke huset mitt.

Helga Carlsen

VIL HJELPE: Huseier Helga Carlsen fikk tirsdag en SMS fra Askvoll kommune. Hun har et hus i Stongfjorden i Askvoll kommune som hun gjerne vil tilby flyktninger i nød.

Foto: Oda Flaten Lødemel / NRK