Hordaland skal få bedre barnevern

Unik samarbeidsavtale skal sikre et mer sammenhengende barnevernstilbud i Hordaland.

Barnevern

Hordaland skal som første fylke ut det nye samarbeidet med Bufetat.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Som første fylke i Norge skrev ordførerne og rådmennene i alle kommunene under på en avtale med Bufetat (barne-, ungdoms- og familieetaten), som skal sikre et godt samarbeid på barnevernsområdet.

– Denne avtalen vil føre til et bedre barnevern. Og håpet mitt er at dette skal være starten på et barnevern som er kjent for det forebyggende arbeidet. Media skriver jo ofte om sakene som ikke går så bra, men når vi vet at det er 50.000 barn som får tilbud i barnevernet hvert år, så ender de fleste historiene godt.

Det sier initiativtaker til avtalen, Radøy-ordfører Jon Askeland, til NRK.

– Det har jo fremstått som om vi har ett barnevern, men vi har i alle fall minst to: det kommunale og det statlige. Og disse må samarbeide.

LES: – Barnevernet brøt ikke loven .

Skal ha faste møter

Direktør for region vest i Bufetat, Borghild Lekve

Borghild Lekve.

Foto: Bufetat / pressefoto

Avtalen skal regulere samarbeidet mellom det lokale barnevernet i kommunene i Hordaland og Bufetat.

– Dette er en merkedag for oss, for Hordland er det første fylket hvor vi får inngått en slik avtale mellom alle kommunene, sier regiondirektør i Bufetat, Borghild Lekve.

Sammen skal kommunene og Bufetat komme frem til felles mål for barnevernet, og komme frem til et felles nivå på kvaliteten på tjenestene.

– Vi er veldig glad for avtalen. Den forplikter ordfører og rådmann til å ha faste møter med Bufetat sin ledelse, forklarer Lekve.

Systemet skal bli mer skånsomt for barnet

Lekve håper at det nye samarbeidet skal gjøre barnas møte med barnevernet til en enklere prosess enn det har vært før.

– Det er avgjørende for oss at barna opplever en sammenhengende tiltakskjede, og at ikke de opplever at det først er kommunen som tar hånd om meg, før det plutselig er Bufetat som tar hånd om meg. De skal oppleve en enhet og en helhet i forhold til barnevernsarbeidet. Det har jo vært utfordringer mellom det kommunale og det statlige barnevernet, og derfor tenker vi at dette er en viktig milepæl fremover, sier regiondirektøren.

Hun håper flere fylker vil få på plass lignende avtaler, og det raskt.

– Flere fylker skal i gang med lignende prosjekter, men region vest er først ute i forhold til denne typen samarbeid, sier Lekve.

LES OGSÅ: For dårlige til å melde fra og – Barnevernet må inn i alle saker .