Hopp til innhold

Hør Egil hylle «fittebyen» Bergen

– Selvfølgelig er det en hyllest, sier Egil Hegerberg om den mildt sagt spesielle bergenslåten som er med på hans nyeste album. I kveld står han igjen ansikt til ansikt med bergenserne.

Kontroversiell hyllest av Bergen fra Bare Egil Band.

STERK LÅT: Bare Egil Band har i dag turnéstart på Hulen i Bergen. Der blir det trolig hele to låter om byen mellom de syv fjell. Denne ømme hyllesten er også å finne på hans nyeste album, «Norge på kryss og tvers volum 3».

Ikke ta begrepet «fitteby» som kritikk, det hadde jo vært langt verre hvis jeg kalte deg en «pikk»

Bare Egil Band
Egil Hegerberg i Bare Egil Band

VISEROCKER-EGIL: Egil står støtt og stadig på scenen i Bergen. Her som Bare Egil Band på Duplex-festivalen på Verftet i 2011.

Foto: Roy Hilmar Svendsen
Egil Hegerberg i Black Debbath

METAL-EGIL: Her er Egil på scenen med Black Debbath senere samme kveld.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

I dag har Egil Hegerberg turnéstart på Hulen i Bergen, et sted hvor han selv anslår å ha opptrådt 20-30 ganger de siste tjue årene. Kjærligheten mellom den skjeggete viserockeren og hans bergenske publikum er med andre ord stor.

Men den siste tiden har 44-åringen fra Bøler fått merke en viss skepsis fra fansen i Vestlandets hovedstad.

LES OGSÅ: Se Bare Egils hyllest til Træna her | – Dette er landets verste pub

Stor jubel i Trondheim

Årsaken er en av låtene på det siste Bare Egil Band-albumet, «Norge på kryss og tvers volum 3», hvor Egil sammenlikner byen mellom de syv fjell med det kvinnelige kjønnsorgan.

Låten ble skrevet backstage på Kvarteret i fjor høst og fikk sin urfremføring der, angivelig til stor jubel. Mottakelsen av samme låt skal ha vært enda bedre i Trondheim noen dager senere.

Likevel har Egil fått en del spørsmål i ettertid, ikke minste etter det ble klart at «Bergen, du er ei fitteby» fikk plass på den nye platen.

Såpass mange at Egil selv følte for å komme med en oppklarende forklaring da han besøkte Totto Mjelde og Tarjei Strøm i NRK P13s «Stjernepose» i Bergen i dag:

– Et ord for noe alle elsker

– Jeg lager jo en ny sang til hvert sted. Og forrige gang, i fjor, laget jeg en hyllestsang til Bergen, som jeg opplever at mange stiller spørsmålstegn ved. Er det en hyllest? Selvfølgelig er det det, sier Egil, og utdyper:

– Det er jo ganske selvmotsigende og rart hvis et ord for noe alle elsker skal være et skjellsord. Det faller på sin egen urimelighet, mener han.

Nok om det. I kveld får publikum på Hulen i Bergen høre enda en ny bergenslåt, «Værfast på Ulriken», som du kan høre aller først her.

– Jeg prøver å skildre virkeligheten. Av og til er det ikke like vakkert, sier Egil selv om den nye låten.

Takker Hulen for karrieren

Hurra Torpedo på Øya 2006

HVITEVARE-EGIL: Egil som bassist i Hurra Torpedo, her fotografert på Øyafestivalen i Oslo i 2006.

Foto: unknown / NRK

At turnéstarten finner sted i Bergen, er slett ikke tilfeldig, skal vi tro Egil. 44-åringen har vært i Bergen et utall ganger, både på egen hånd som Bare Egil Band, samt som medlem i Ikke Bare Bare Egil Band Band, Black Debbath, Gartnerlosjen, Hurra Torpedo og Thulsa Doom. For å nevne noe.

Spesielt i starten av karrieren på tidlig 90-tall, da i Gartnerlosjen, var Hulen i Bergen svært viktig, forteller han.

Det studentdrevne utestedet på Møhlenpris var svært ivrige etter å booke bandet og gjorde at Egil, Kristopher Schau, Lars Lønning & co stadig hadde en spillejobb å se frem mot.

– Bergen har betydd utrolig mye for meg som artist. Hadde det ikke vært for Hulen og Bergen, er det ikke sikkert at jeg hadde drevet på med dette i dag, sier Egil.

– Det føles litt som å starte turnéen på hjemmebane, selv om jeg ikke er bergenser. Det er trygt og godt å begynne her, sier han.