Ofrene etter bombingen av Holen skole på Laksevåg i 1944 føler seg sviktet av staten.
Fortsatt venter mange på krigspensjonen de mener de ble lovet så sent som i 2008. 193 sivile liv gikk tapt i det som regnes som den største enkeltstående tragedien i Norge under andre verdenskrig.
Overlevde da 61 skolebarn ble drept
– Det smalt og hele klassen ble drept. Slike ting slipper deg aldri, sier Odd Paulsen.
Han var en av dem som overlevde det britiske bombeangrepet for snart 70 år siden.
Da bombene falt over Bergen 4. oktober 1944, satt han i kjelleren på Holen skole. Der hørte han britiske fly slippe bomber over den tyske ubåtbunkeren på Laksevåg. Men bombene traff for det meste sivile mål, og knuste blant annet barneskolen der 61 barn ble drept.
- SE BILDESERIEN:
For Paulsen har opplevelsen gitt varige mén.
– Jeg har hatt så mye mareritt at jeg har måtte begynne å jobbe på skift. Jeg kom så mye for sent på jobben, fordi jeg ikke fikk sove, sier Paulsen.
Har hatt plager hele livet
De fleste av barna som krøp ut av ruinene på Holen skole, har i ettertid fortalt om psykiske plager som har fulgt dem hele livet.
Mange kjempet også lenge for å få krigspensjon etter angrepet. Først i 2008 fikk de Holen-overlevende turte de å håpe på hjelp fra staten, da daværende arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen lovet en ny gjennomgang av dem som hadde fått avslag. Hanssen oppfordret samtidig flere til å søke om krigspensjon.
– Det som er helt åpenbart er at alle barna som var her på skolen, i hvert fall klart defineres som direkte rammet. Så flere vil få ja, sa Hanssen da.
- LES OGSÅ: Vurderer Holen-senskader på nytt
NAV fikk etter det 78 søknader til ny behandling i 2008. Bare 15 fikk krigspensjon det året, og 31 søknader ble avslått.
NAV kan ikke svare på hva som har skjedd med de resterende søknadene. De sier de ikke fører statistikk over dette.
Etterlyser svar fra regjeringen og NAV
Tidligere i høst fortalte NRK.no om et hittil hemmeligstemplet brev fra kronprins Olav om bombingen av Holen skole i 1944. Kronprinsen ville ikke beklage tapet av 193 sivile liv.
- LES MER:
Ingebjørg Jensen har skrevet bøker, artikler og laget dokumentar om bombingen på Laksevåg. Hun reagerer på at NAV ikke vet hva som har skjedd med nesten halvparten av de nye krigspensjon-søknadene fra 2008.
– Hvor er oversikten over dem? Jeg forventet at de var begynt å telle og ha oversikt over dem. Det forventet jeg at de ville gjøre etter at de fikk påbud fra Regjeringen om å gjøre det, sier Jensen.
Byrådet: – NAV må levere
Det har foreløpig har ikke lykkes NRK å få en uttalelse fra Arbeidsdepartementet, som er ansvarlig for saken.
Sosialbyråd Lisbeth Iversen i Bergen (KrF) har reagert etter at NRK tok opp saken i dag. Iversen skriver på Twitter at sakene må bli behandlet og at NAV stat må levere.
Se den unike videoen fra NRK-arkivet: Slik rapporterte Filmavisen om bombeangrepet i 1944.