Fant og skjøt rotte etter klappjakt: – Mye furore for en liten tass

BERGEN (NRK): Rema 1000 mistet en omsetning på rundt en halv million kroner da butikken måtte stenges etter rottebesøk. Byggeiers representant roser den to døgn lange innsatsen.

Holder stengt på grunn av rottejakt

SPESIALSØK MED HUND: En spesialsøkshund gjør seg klar for å lete etter mulige innganger for skadedyr på utsiden av Xhibition i Bergen sentrum. Byggeieren diskuterer rotteproblemet en entreprenør på stedet.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Søndag formiddag opplyser Ole Warberg, konserndirektør i selskapet som eier senteret, at rotten er død.

– Rotten er fanget, så vår konklusjon er at alle skall er tett i forbindelse med gravearbeidene til Statens vegvesen. Problemet er løst, sier han til NRK.

Han sier at ingen andre skadedyr er observert av bevegelseskameraer eller sporhundene, som natt til søndag gikk vakt i kjøpesenteret. Likevel fortsetter søkene for å være på den sikre siden.

– Det ble mye furore for en liten tass, men nå er alle fornøyde, sier Warberg.

En hund driver spesialsøk etter at en rotte ble observert i kjelleren på Xhibition.

FUNN: I denne kulverten markerte sporhundene blant annet på en åpning i betongen. Denne ledet videre til grunnmuren til kjøpesenteret, der det ble konstatert en glipe inn til selve senteret. Denne er nå tettet, og rotten tatt hånd om.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Kastet store mengder mat

Fredag kveld fikk en ansatt på Rema 1000 på kjøpesenteret Xhibition i Bergen sentrum seg en overraskelse da en rotte kom løpende. Det førte til at dagligvarebutikken, som ligger i kjelleretasjen, umiddelbart stengte dørene.

– Vi tok kontakt med et skadedyrfirma som har jobbet her i hele natt, fortalte Arild Remme, regiondirektør i Rema 1000, til NRK lørdag.

Kjeden besluttet å tømme butikken for all varer som ikke hadde emballasje. Til BA opplyser Remme søndag at alle varer som ikke hadde emballasje ble kastet. Det samme gjaldt for brødbakst, frukt og grønt.

– Forebyggende arbeider, god kontroll og besluttsomhet for å ivareta matsikkerhet berømmes av alle parter, sier direktøren i eierselskapet.

Arild Remme

TØMMER BUTIKKEN: Arild Remme, regiondirektør i Rema 1000, og de ansatte må tømme butikken for varer etter at en rotte har kommet seg inn.

Foto: SISSEL RIKHEIM / NRK

Historisk rotteproblem i byen

Regiondirektøren opplyste til NRK lørdag at butikken har rundt en halv million i omsetning på en vanlig lørdag. Nå håper Rema 1000-butikken å åpne som normalt mandag morgen.

De andre butikkene på senteret holdt åpent som vanlig.

Havnebyen Bergen har i alle tider vært et yndet område for de små gnagerne. Tusenvis lever i kloakken og under byens gater, men i perioder får bergenserne en oppblomstring av rotter på gateplan.

Som i rekordåret 2014, da 3000 rotter ble fanget på bare fem dager.

To år senere opplyste skadedyrfirmaet Anticimex allerede i september at de hadde tatt livet av 32.000 rotter i den gamle hansabyen.

– Det er mange rotter i Bergen, men rotter har ikke vært noe problem her. Det er over ni år siden sist det var en rotte i dette bygget. Dette er en ekstraordinær situasjon, sier Warberg.

– Vi leter etter én rotte, og håper at dette løser seg i løpet av kort tid, sa Warberg lørdag.

Hund på rottejakt

MULIGE INNGANGER: Hunden har markert flere steder langs muren til kjøpesenteret. Her kan rotten ha kommet seg inn.

Foto: SISSEL RIKHEIM / NRK

– Skyldes gravearbeider

For øyeblikket graves det i Olav Kyrres gate i Bergen sentrum. Warberg sa lørdag at han trodde gravearbeidet utenfor senteret førte til at rotten kom seg inn. Gaten er under omlegging og store deler av gaten er gravd opp.

Hundene markerte flere steder i bygningsmassen.

Lørdag ettermiddag markerte sporhundene på en åpning i en kulvert på utsiden av kjøpesenteret. Denne åpningen ble gjort større av entreprenøren, før de konstaterte at rotten måtte ha kommet seg inn i en liten glipe i grunnmuren inn til kjelleren i kjøpesenteret.

Søndag ble altså rotten oppdaget. Ifølge BA ble gnageren skutt utenfor Rema 1000 sine lokaler.

– Kulverten har vært hermetisert i flere tiår, slik at dette ikke har vært en problemstilling. Nå kan vi konstatere at glipen er forsvarlig tettet, sier Warberg.

Hunden Nica fra AWD spesialsøk

GOD LUKTESANS: Hunden Nica er trent opp til å finne rotter.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Mistet omsetning på en halv million

For Rema 1000 er det en kostbar affære å måtte holde stengt på en lørdag.

– Vi mister omsetning, men nå er det viktigst å få bukt med problemet. Dette må vi løse raskt, sier Remme.

De ansatte vil lørdag tømme butikken for matvarer.

– At Rema stenger umiddelbart, viser at de tar ansvar. Vi tar denne situasjonen ytterst alvorlig, sier Warberg.