Hopp til innhold
Holbergprisenvinner 2019, den britiske kulturforskeren Paul Gilroy (tv) og Nils Klim-prisvinner, islandske Finnur Dellsén.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Holbergprisen

Oppsummert

Holbergprisen er en internasjonal vitenskapspris som deles ut for fremragende forskning innenfor fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskapene, juss og teologi. Prisbeløpet er 6 millioner kroner.

 • Professor Achille Mbembe fikk Holbergprisen

  Holbergprisen 2024 gikk til den kamerunske forskeren Achille Mbembe fra Wits Institute for Social and Economic Research, ved University of the Witwatersrand, Johannesburg.

  Mbembe er også æresdoktor ved Universitetet i Bergen.

  Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel som fikk gleden av å overrekke prisen.

  Flere hundre norske og utenlandske fra den høyere utdanningssektoren var gjester under overrekkelsen, som fant sted i Universitetsaulaen i Bergen.

  Holbergprisen er verdt NOK 6.000.000, og den tildeles årlig for banebrytende forskning innen fagfeltene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.

  Nils Klim-prisen ble tildelt den indiske samfunnsgeografen Siddharth Sareen, som er professor i miljø og energi ved Institutt for medie- og samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger.

  Holbergprisen 2024
  Foto: Eivind Senneset / Universitetet i Bergen
 • Kamerunsk forsker får Holbergprisen

  Holbergprisen 2024 blir tildelt den kamerunske professoren Achille Mbembe for hans banebrytende forskning innen afrikansk historie og politikk.

  Mbembe har ifølge begrunnelsen vært sentral i å utvikle en tenkning om hvordan man kan utvikle en humanisme hvor alle mennesker verdsettes på like vilkår.

  Offentliggjøringen ble gjort i Universitetsaulaen i Bergen torsdag morgen. Prisen, som er på 6 millioner kroner, blir overrakt vinneren 6. juni i Bergen.

  Samtidig ble det kjent at professor i miljø og energi ved Universitetet i Stavanger, Siddhart Sareen, blir tildelt Nils Klim-prisen 2024. Den er på 500.000 kroner og blir gitt til en yngre forsker som har utmerket seg innen Holbergprisens fagområder, som er humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.

  Achille Mbembe
  Foto: Ludovic MARIN / AFP/NTB
 • Holbergprisen til afrikansk forsker for første gang

  Holbergprisen 2024 går til Achille Mbembe. Hans banebrytende forskning innen historie og politikk drøfter hva det innebærer å se og tenke om verden fra Afrika.

  Achille Mbembe fra Kamerun er den første vinneren av Holbergprisen fra Afrika.

  Han er sett som en pioner innen fagfeltene afrikansk historie, postkolonialisme og politisk filosofi. Ikke minst ser han avkolonisering i sammenheng med globale temaer som rasisme, pandemi, klimakrise og kunstig intelligens.

  (NTB)

 • Amerikansk forsker mottok Holbergprisen

  Under en høytidelig seremoni i Universitetsaulaen i Bergen ble den amerikanske teknologiprofessoren Sheila Jasanoff overrakt Holbergprisen av kronprins Haakon, skriver NTB.

  Hun er professor i vitenskaps- og teknologistudier ved John F. Kennedy School of Government ved Harvard University.

  Jasanoff regnes som en pioner innenfor fagfeltet, som belyser de komplekes sammenhengene mellom vitenskap, teknologi, juss, politikk og offentlighet.

  Utdeling av Holbergprisen og Nils Klim-prisen på Universitetet i Bergen
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Tredjeprisen i forskningskonkurranse


  Sverre Stalsberg fra St. Olav videregående i Stavanger får tredjeplassen i Holbergprisen for prosjektet «Hvorfor er kriminallitteratur underholdende?»
  Holbergprisen gis til elever i videregående skole som driver med forskningsprosjekter. Vinneren kommer fra Oslo, og forsket på pårørendes rolle i heroinassistert behandling.
  Prisen deles ut under Holberg-uken i Bergen i juni.