Hjelpeorganisasjoner må gi mat til nordmenn som venter på Nav-penger

BERGEN (NRK): Både Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon melder om kraftig pågang fra personer som venter på hjelp fra det offentlige. – Vi jobber på spreng, svarer beredskapslederen i Nav.

Matutlevering Frelsesarmeens velferdssenter, Bergen

PAKKET OG KLART: På matlageret ved Frelsesarmeens velferdssenter i Bergen står det pakket klart matposer til familier og enslige.

Foto: Paul André Sommerfeldt / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

På matleveringen ved Frelsesarmeens velferdssenter i Bergen skulle det egentlig vært lukket og låst i hele juli.

Stor pågang fra personer som må ha hjelp i påvente av utbetalinger fra Nav, har gjort at det likevel holdes åpent to ganger i uken.

– Det har vært mye mer enn det vi er vant til. Behovet har virkelig vært der, sier daglig leder Margaret Saue Marti.

Bare i juli har senteret registrert 15 nye brukere av matutleveringen. Totalt har 60 nye personer registrert seg siden midten av mars.

– En del sliter med at det tar lang tid før utbetalingene kommer. Noen mangler dokumenter, og dette har gjort det vanskeligere for mange, sier Saue Marti.

Matutlevering Frelsesarmeens velferdssenter, Bergen

NYE BRUKERE: Korpsleder Paul-William Marti ved Frelsesarmeens velferdssenter har registrert 15 nye brukere som trenger matlevering bare i juli.

Foto: Paul André Sommerfeldt / NRK

– Dette betyr mye

En av brukerne som har vært flere ganger på matutleveringen i sommer sier tilbudet er viktig for ham. Mannen ønsker ikke å stå fram med navn.

– Dette betyr absolutt mye når du ikke har fem øre i inntekt. Du får i alle fall stilt sulten i magen, sier mannen.

Også Frelsesarmeen sentralt kan bekrefte en sommer der de har stiftet bekjentskap med mange nye brukere.

– Dette er særlig småbarnsfamilier og folk som ikke er vant til å benytte seg av det offentlige eller ideelle hjelpeapparatet, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Mann henter mat

HENTER MAT: Mannen har benyttet seg flere ganger av matutleveringen som en midlertidig hjelp i sommer. – Det er klart at dette betyr mye, sier han.

Foto: Paul André Sommerfeldt / NRK

Vil normalisere å få hjelp

Han sier mange opplever det som skamfullt å ta kontakt dersom man ikke selv har klart å ordne opp i den økonomiske situasjonen.

– Det sitter dypt i oss at vi skal klare oss selv, men ingen av oss går gjennom livet uten å trenge hjelp. Vi er litt opptatt av å normalisere det å gi ut en håndsrekning, sier Solevåg.

Pågangen merkes også ved Kirkens Bymisjons over 50 lokalkontor.

– Vi har samme inntrykk som Frelsesarmeen. Våre medarbeidere melder både om økt pågang og at vi har møtt mennesker vi ikke kjenner fra før, sier assisterende generalsektretær Johannes Heggland .

22.000 venter på dagpenger

Siden 9. mars og fram til nå har over 480.000 nordmenn fått utbetalt dagpenger fra Nav. I denne perioden har Nav behandlet åtte ganger flere søknader enn normalt.

Fortsatt venter om lag 22.000 nordmenn på at penger de har søkt om skal komme på konto.

– Vi jobber på spreng, og har satt inn alle tilgjengelige ressurser for å behandle søknader slik at folk skal få pengene de har krav på, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav.

De som har rett på dagpenger, kan søke om forskudd for å få pengene raskere.

– For de direkte ledige regner vi med å være á jour i løpet av juli, og for permitterte i løpet av september, sier Åsholt.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 04.08.2020
9334
Smittet
12
Innlagt
256
Døde