Herrelaget fjernet bilder av Sandviken-damene – nå er bildene oppe igjen

Hovedtreneren mente at bildene av damene var «forstyrrende» når han skulle motivere herrelaget før en fotballkamp.

Ingrid Stenevik Maria Brochmann henger opp bildene igjen.

FORSTYRRENDE: Herrelaget mente at disse bildene av damelaget til Sandviken IL var «forstyrrende» å ha i garderoben. Nå henger Maria Brochmann (t.v.) og Ingrid Stenevik bildene opp igjen.

Foto: Valentina Baisotti

Sandvikens kvinnelag er ubeseiret denne sesongen og leder Toppserien med fire kamper igjen å spille. I tillegg er bergenserne klare for finale i cupen etter semifinaleseieren mot LSK i helgen.

Men da bilder av kvinnelaget ble hengt opp i garderoben hjemme på Stemmemyren, reagerte Sandvikens herrelag, som spiller på nivå 4. Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

– Spillerne var helt uforberedt på at hjemmegarderoben deres var «pepret» med store bilder av damelaget, sier lagleder Bjørn Simonsen til NRK.

Treneren til herrelaget, Magne Hesmyr Nilsen, valgte derfor å ta ned bildene, og plassere dem på et lite medisinrom. Nilsen har ikke besvart NRKs henvendelser torsdag.

– Foran en fotballkamp, så skal en trener motivere sine spillere. Da følte hovedtreneren at det var forstyrrende, sier han.

– Lang vei å gå

Sandviken-spiller Ingrid Østervold Stenevik kan ikke forstå hvordan bildene kan virke forstyrrende. Torsdag ettermiddag hang hun dem opp igjen, sammen med lagkamerat Maria Brochmann.

– Jeg blir oppgitt over at de som egentlig skal heie på oss gjør dette, sier hun.

Stenevik mener dette er et godt bilde på hvordan likestillingen i fotballmiljøet er.

– Dette er litt for dumt til å være sant. Vi har en lang vei å gå.

Stenevik sier at bildene ble trykket opp for å hedre spillerne før Sandviken skulle spille byderby mot Arna-Bjørnar på Brann Stadion i september. Etter kampen ble disse bildene hengt opp i garderoben på hjemmebanen Stemmemyren.

Hun understreker at bildene ikke var i veien for noen knagger, men at det kun er det visuelle som har vært forstyrrende.

– Argumentet deres er at bildene er forstyrrende. Kan du forstå det?

– Nei. Vi er påkledd. Dette er vanlige profilbilder fra brystet og opp, som blir tatt av alle fotballag.

Ingrid Stenevik og Maria Brochmann møtte en naken garderobevegg.

FJERNET: Bildene av damelaget i garderoben, ble fjernet. Dette synet møtte Maria Brochmann (t.v.) og Ingrid Stenevik.

Foto: Valentina Baisotti

Styret beklager

– Det som konkret har skjedd her er nok litt mindre alvorlig enn slik det kan fremstå. Vi beklager på det sterkeste at disse bildene ble tatt ned, sier Kirsty Alvheim Cunningham, styreleder i Sandviken IL.

– Det har blitt kalt en storm i et vannglass, er du enig i det?

– Ja, jeg er ganske enig i det på den måten at det har ført til at herrelaget og teamet rundt, har blitt fremstilt som kvinnefiendtlige. Det har nok ikke vært så mye med tanke på kvinnelaget, at bildene ble tatt ned, men for å ha garderoben nøytral.

– Ufattelig trist

Medieansvarlig Mette Hammersland i Sandviken IL ble overrasket over at herrelaget fjernet bildene av damene.

Samtidig er hun skuffet over at bildene ble stuet vekk i det stille, og ikke hengt opp igjen et annet sted.

– Jeg synes det er ufattelig trist. For meg handler det om en holdning om at man ikke liker at disse bildene henger oppe på veggen.

Hun viser til at klubben har flere garderober, og at herrene kunne flyttet til en annen garderobe om de hadde problemer med bildene.

– Den ene garderoben er bare et par millimeter mindre. Men dette handler om en holdning der de ikke vil at vi skal ha flere fordeler enn dem.

Sandviken-spillere

SLIK SÅ DET UT: Før herrelaget fjernet bildene, så garderobeveggen slik ut:

Foto: privat

Herrelaget til Sandviken spiller i tredjedivisjon, mens damene spiller i Toppserien.

Garderobebygget er for alle, men det hadde aldri blitt bygget om klubben ikke hadde et damelag i toppfotballen, sier Hammersland.

Damelaget byttet først til en mindre garderobe, og hang opp bildene på nytt. Torsdag ettermiddag ble bildene flyttet tilbake til hovedgarderoben på Stemmemyren.

Byråden ba kvinnene henge opp igjen bildene

Idrettsbyråd Endre Tvinnereim (Ap) ble flau da han fikk høre om saken, og tok raskt kontakt med Sandviken IL.

Han ba da kvinnelaget om å henge opp igjen plakatene som ble tatt ned.

– Dette er et kommunalt anlegg, så vi bestemmer ganske mye. Det er vår stadion, sier han.

Han viser også til at byrådet har lagt til rette for at Stemmemyren skulle bli et toppfotballanlegg, nettopp fordi klubben har et godt damelag.

NaUzYiWPik8

BILDENE MÅ OPP IGJEN: Idrettsbyråd Endre Tvinnereim (Ap) forventer at bildene av damelaget blir hengt opp igjen i den største garderoben i løpet av dagen. Han ber samtidig om at kvinnene får tilbake den største garderoben.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Snakker damene fram

Lagleder Bjørn Simonsen reagerer på fremstillingen av saken.

– Man tillegger det som har skjedd en negativ holdning mot damelaget. Det er det ingen i Sandviken på herresiden som har. Tvert imot.

Selv hevder han at han bruker «enhver anledning» til å hjelpe og snakke damene fram.

– Damene har alltid hatt førsteprioritet, fordi de ligger øverst, legger han til.