– Det er vi veldig stolt over. Og vi skal jobbe for å nå enda høgare, seier avdelingssjef ved Helse Førde, Torstein Solset.
Helseføretaket har no Debios valørmerke i bronse. Det vil seie at dei serverer minimum 15 prosent økologisk mat.
– Vi vil ha fleire norske produkt. Norsk tomat, agurk, potet og grønsaker, seier kjøkkensjef ved sjukehuset, Elin Haugen.
Håpar fleire følgjer etter
– At helseføretak set mat på dagsorden er gledeleg, seier Peter Møller, rådgjevar i Debio.
Utover Helse Førde, har også St. Olav på eit tidspunkt hatt sertifisering frå Debio.
I tillegg har fleire kommunale eller private helseinstitusjonar eit valørmerke i bronse, sølv eller gull. Mellom andre Arendal kommune, Tingvoll sjukeheim og Overhalla storkjøkken.
– Vi ser fleire og fleire som set økologisk og berekraftig mat på menyen og vi håper at Helse Førde kan vere eit førebilete for andre helseføretak, seier Møller.
Fleire har som mål å tilby meir økologisk mat
I 2008 starta Helse- og omsorgsdepartementet det nasjonale prosjektet «Miljø- og klimatiltak i spesialisthelsetenesta». I forlenginga oppstod delprosjektet «Grønt sjukehus», med mål om 15 prosent økologisk servering hos føretaka.
– Helse-Førde fortener honnør for å ta leiing i den viktige miljøsaka som dei no har gjort. Eg håper fleire institusjonar følgjer på, i tillegg til at dei held oppe rutinar om å vurdere bebuarane sin ernæringsstatus regelmessig, seier Randi J. Tangvik, som er klinisk ernæringsfysiolog ved UiB.
Ho viser til at det offentlege handlar inn mat for veldig mange millionar kroner per år, til sjukehus, sjukeheimar, fengsel og andre institusjonar.
– Det er på høg tid at det offentlege tek desse store innkjøpa på alvor, seier ho.
"Vi ønskjer sterkare involvering frå sentrale myndigheiter og nasjonale leverandørar, slik at ein kan få fram og belyst behov, ønskjer, moglegheiter, målsettingar, miljøaspekt og nasjonale rammeavtalar", heiter det i Norsøk sin rapport om økologisk mat i sjukehus.
– Nabolanda våre er meir ambisiøse
Debio fører ikkje statistikk for andre land, men det er kjent at Noreg skil seg negativt ut når det gjeld satsing på økologisk produksjon og servering i Europa.
I Danmark skal 30 prosent av forbruket i offentlege kantiner vere økologisk innan 2030.
I Sverige ligg dei no på 42 prosent økologisk mat på sjukehus.
– Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) må straks sørge for at mange fleire enn Helse Førde satsar på god ernæring, seier leiar i Økologisk Noreg, Markus Hustad.
Han legg til:
– Statsråden bør også stille krav til innkjøp av økologisk mat for offentlege verksemder som sjukehus og sjukeheim, slik dei gjer i mange av våre naboland. Fleire eldreheimar i for eksempel i København serverer allereie berre økologisk mat.