Hopp til innhold

Fikk sjokkbeskjed mens de feiret opprykket – så kom gladmeldingen

– Nå er det full fest, sier Skjergard-lederen. Mens spillerne deppet over rivalens oppsiktsvekkende 27-2-seier, kom opprykksbeskjeden fra fotballkretsen.

IL Skjergard mistet opprykket på målstreken.

JUBELEN STILNER: Her jubler Skjergard-spillerne for opprykk. Så kom beskjeden som sendte dem rett ned i kjelleren. Senere kunne de feire likevel. Video: Øyvind Blom

Lørdag ble sesongens siste kamper spilt i herrefotballens 6. divisjon avdeling 3 i Hordaland. Vanligvis en begivenhet som ikke får altfor mange til å heve på øyenbrynene.

Men høst og fotball betyr ofte nedrykks- og opprykksdrama, så også i de lavere divisjoner.

For Skjergard var forutsetningene klare: De lå på opprykksplass, likt på poeng med Sotra-rival Sartor, men hadde elleve mål bedre målforskjell.

Dermed måtte Sartor vinne med hele tolv mål mer i sin kamp mot Fyllingsdalen 3, enn Skjergard i sin kamp mot Skogsvåg, for å rykke opp i stedet for Skjergard.

Men Skjergard tok på ingen måte lett på oppgaven, og slo like godt til med 8-0-seier i sin kamp.

– Vi har ligget i toppen hele sesongen, og hatt et klart mål om opprykk. Vi ledet 2-0 til pause, og alle var veldig innstilte på å gjøre alt for å rykke opp. Vi skulle bare kjøre på. Da kampen var over, og vi hadde 19 plussmål på Sartor, trodde vi at vi hadde rykket opp, forteller Skjergard-spiller Steinar Blom.

Skjergard-spillerne slapp jubelen løs over endelig å være klare for 5. divisjon, som man kan se i videoen øverst.

Men så ble det brått stille i garderoben.

– Vi fikk beskjed om at Sartor hadde slått Fyllingsdalen 27-2, sier Blom.

Skjergard IL

FORNØYDE: IL Skjergard etter 8-0-kampen mot Skogsvåg. Her tror de at de har rykket opp. Så snudde det to ganger.

Foto: Øyvind Blom

Kom som et sjokk

Fyllingsdalen 3 hadde før dagens kamp vunnet seks og tapt ni kamper, og sluppet inn 3,7 mål i snitt per kamp. De hadde til og med slått Sartor 2-1 tidligere i år.

Derfor kom det som et sjokk på Skjergard-spillerne at Fyllingsdalen 3 hadde sluppet inn 27 mål i returkampen mot Sartor.

Så fikk de melding om at Fyllingsdalen 3 ikke hadde stilt med fullt lag i kampen. Da gikk sjokket over i sinne og frustrasjon.

– Fyllingsdalen hadde bare syv spillere fra start. Etter rundt 40 minutter kom det tre til, slik at de var ti spillere i resten av kampen, sier dommer Nader Husseini til NRK.

Andre kilder sier til NRK at Fyllingsdalen startet med åtte spillere, og etter 20-25 minutter var fullt lag. Norges Fotballforbunds breddereglement sier at et lag i 11-erfotball ikke trenger mer enn syv spillere for at kampen kan startes.

Det har kommet meldinger om både det ene og det andre. Beskyldninger om kampfiksing, og så videre.

Knut Terje Polden i Sartor

– Beskyldninger om kampfiksing

Det som gjorde Skjergard ekstra frustrerte etter kampen, er at det samme Fyllingsdalen-laget unnlot å møte til kamp mot dem tidligere i år. Dermed ble resultatet satt til 3-0, slik reglene sier.

– Da trakk de seg fordi de bare hadde ti spillere. Sartor fikk spille mot dem med åtte mann, og vant 27-2, mens vi aldri fikk muligheten til å oppnå en sånn målforskjell, sa Blom til NRK lørdag ettermiddag.

Sartor-leder Knut Terje Polden fortalte NRK at klubben hadde registrert en del lite hyggelige kommentarer etter kampen.

– Det har kommet meldinger om både det ene og det andre. Beskyldninger om kampfiksing, og så videre, sa Polden.

Snudde igjen: Skjergard rykker opp!

Dommer Nader Husseini avviste at Fyllingsdalen-spillerne ga opp og sluttet å yte sitt beste utover i kampen, og lederen for dommerkomiteen i Hordaland fotballkrets uttalte at «når det har møtt nok spillere til at kampen kan startes, så er den kampen spilt».

Han la imidlertid til at kretsen ville vurdere saken og at det kunne gjøres endringer på tabellen.

Og endringer blir det.

Steinar Blom i Skjergard sa tidligere lørdag til NRK at han mente det ville være fair play dersom fotballkretsen satt resultatet i Sartor-Fyllingsdalen 3, som i Skjergard-Fyllingsdalen 3, til 3-0.

Og lørdag kveld i 20-tiden får NRK bekreftet at det er nettopp det som har skjedd.

Skjergard har fått svar fra Hordaland fotballkrets. De skriver i en e-post NRK har fått se at kampresultatet i Sartor-Fyllingen 3 blir satt til 3-0, fordi Skjergard, som altså er likt på poeng med Sartor, hadde walkover i sin tilsvarende kamp.

– Dette er veldig, veldig deilig, sier Skjergard-leder Ole Kristian Fjeldstad.

Kretsen: – Kampen var betydningsløs

Torstein Pedersen, konsulent i Hordaland fotballkrets, bekrefter overfor NRK at 27-2-resutlatet ikke får noe å si for tabellplasseringen, og at Skjergard rykker opp til 5. divisjon.

Han viser til NFFs breddereglement paragraf 4-3, som sier:

«Har noen av lagene fått registrert 3-0 etter Breddereglementet § 9-2, § 9-6 eller Reaksjonsreglementet § 5-10, skal resultatene mot de motstandere det gjelder, regnes for 3-0 i tilsvarende kamper også for de øvrige lag som står likt».

– Denne kampen var altså betydningsløs, fastslår Pedersen.

– Full fest

Skjergard-spillerne har gjennomgått en berg- og dalbane av følelser etter at kampen var ferdigspilt. Nå er det ellevill jubel på sesongavslutningsfesten, forteller leder Ole Kristian Fjeldstad.

– Jeg fikk beskjeden i 19.45-tiden, og ringte med en gang til trenerne, som fortalte det til spillerne. Da ble det full fest med en gang, forteller Fjeldstad.

Han forteller at stemningen var laber i klubben etter kampen, og at de gikk lenge og trodde at de ikke hadde rykket opp.

– Og nå er dere sikre på dette?

– Ja, nå har vi fått det bekreftet fra kretsen, svart på hvitt at også Sartor skal krediteres en 3-0-seier mot Fyllingsdalen, sier Fjeldstad.

– Tre Fyllingsdalen-lag spilte lørdag

Torstein Pedersen er i tillegg til konsulentjobben i fotballkretsen koordinator for Fyllingsdalens andre-, tredje- og fjerdelag.

Han viser til at Fyllingsdalen 3 tok ledelsen mot Sartor, og avviser at de tok lett på kampen.

– Det som gjorde det litt utfordrende å stille lag i dag, var at det var sesongavslutning både for Fyllingsdalen 2, 3 og 4, sier Pedersen.

NFFs reglement sier at et lag som to ganger i løpet av en sesong unnlater å møte til kamp, får alle kampene sine annullert, og blir plassert sist på tabellen. Dermed ville Fyllingsdalen 3 rykket ned dersom de ikke hadde stilt opp mot Sartor i dag.

– Da hadde det vært andre gang i år, og da ville de rykket ned til syvendedivisjon, konstaterer Pedersen.

Mens Skjergard-jubelen stilnet tidligere i dag, var det i stedet Sartor som kunne feire opprykket men det ble altså midlertidig. Denne videoen fra garderoben la Sartor ut på Facebook etter kampen:

Sartor gir ikke opp

Da NRK snakket med Sartor-leder Knut Terje Polden tidligere lørdag, fryktet han ikke at Sartor ville bli fratatt opprykket.

Når vi ringer tilbake lørdag kveld, er han svært overrasket over å få høre om uttalelsen fra kretsen.

NRK leser opp kretsens uttalelse og paragrafen i NFFs breddereglement.

– Jeg har lest alt dommeren og dommersjefen har uttalt, og kan ikke skjønne dette i min villeste fantasi. Dommeren sier jo at Fyllingen ga alt – de gikk til og med opp i ledelsen, og sjefen sier jo at kampen er spilt. Her kommer det til å bli mer, sier Polden.

Han sier Sartor ikke aksepterer å bli fratatt opprykket.

– Hvis dette blir utfallet, kommer jeg til å ta det opp med kretsen. Vi kommer til å sende inn en klage, varsler Polden.