Her går blinde Åsmund (70) Stoltzen for 16. gang

– I år satset jeg ikke på noen rekordtid. Jeg var fornøyd med bare å fullføre, sier Åsmund Tveit.

Sverre Hellesen og Åsmund Tveit

GODE KOMPISER: Sverre Hellesen (foran) leder an når Åsmund Tveit går Stoltzen. De to brukte under 25 minutter opp til toppen ved Sandvikspilen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Det er 48 år siden en sykdom gjorde at han mistet synet, men det har ikke hindret 70-åringen fra Ryfylke i å dyrke interessen for friluftsliv og trening. I 1997 deltok han i det knallharde motbakkeløpet Stoltzekleiven Opp i Bergen for første gang.

Åsmund Tveit og Sverre Hellesen

TRENTE KNEBØY: Både Åsmund og Sverre mener trening av lårmuskler og knær er viktig for å få en god opplevelse i Stoltzen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Da gikk jeg alene med førerhunden min. Det gikk på et vis, men det var mye enklere da jeg året etter gikk løpet med sønnen min. Da kom jeg meg opp på 19 minutter, forteller Tveit.

Har gått 7-fjellsturen tre ganger

NRK møter ham ved startpunktet i Fjellveien litt før 70-åringen skal i aksjon. Denne gangen, som de 13 forrige, er det tidligere BKK-kollega Sverre Hellesen som er ledsager opp de 800 trappetrinnene til Sandvikspilen.

– Hvordan er det å gå opp steintrappene uten å kunne se noe?

– Jeg setter foten frem og kjenner om jeg får godt feste. Hvis ikke, flytter jeg den tilbake og finner et annet sted. Det er ikke noe problem. Jeg er vant til å gå i utmark og har gått 7-fjellsturen tre ganger, forteller Tveit, som de siste årene har bodd på Sotra.

Ledsager Sverre Hellesen legger ikke skjul på at han er imponert over kompisen.

– Det som forbauser meg aller mest, er at Åsmund aldri faller. Men han er jo født og oppvokst i utmark, sier Hellesen, som selv har gått Stoltzen i over 20 år.

LES OGSÅ: Thomas (37) går Stoltzen for å takle tragedien | Må gå Stoltzekleiven med sofa på ryggen | Ta trappene til fjells

Operert to ganger siste årene

Ambisjonene er ikke de store lenger for 70-åringen, som sier han ville være godt fornøyd med bare å fullføre det tøffe løpet.

Stoltzekleiven

MELKESYRE: Tretrappene øverst i Stoltzekleiven indikerer at det nærmer seg slutten.

Foto: Cavernia

– De siste årene har jeg hatt to operasjoner. Først i kneet, som var helt nedslitt. Det gjør at jeg ikke kan løpe lenger. Nå i vinter var det skulderen som måtte fikses. Den operasjonen var ganske hard, men nå føler jeg meg pigg og i grei form. forteller Tveit.

Noe årets resultat i høyeste grad bekrefter. Den blinde 70-åringen kom i mål på den høyst respektable tiden 24.47.

– Skulle klart det på 18 minutter

Både Tveit og Hellesen skryter veldig av utbedringene som Bergen kommune fikk gjort i Stoltzekleiven i 2011 gjennom innleide sherpaer fra Nepal.

– Rekorden min er fra før løypen ble fikset, og da var det ganske ulendt. Hadde jeg vært 20 år yngre, skulle jeg nok klart å komme meg opp på 18 minutter, tror den spreke 70-åringen.

I dag ble det for øvrig satt ny rekord i Stoltzekleiven Opp. Thorbjørn Ludvigsen slettet avdøde Jon Tvedts 18 år gamle rekord da han gikk i mål på imponerende 8.06, en forbedring på syv sekunder i forhold til Tvedts legendariske rekord på 8.13 fra 1995.

Utsikt over Bergen fra Sandvikspilen

FORMIDABEL UTSIKT: Et steinkast fra målområdet ligger utsiktspunktet Sandvikspilen, som gir denne utsikten over Bergen fra ca. 400 meters høyde.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK