Her blir vi oftest bestjålet i utlandet

Hver sommer blir hordalendingene frastjålet verdier for titalls millioner kroner i utlandet. En av fire har opplevd tyveri i ferien. Les hvor skurkene oftest slår til.

Kreta

STRANDTYVERI: 24 prosent av hordalendingene, altså nesten én av fire, at de selv har opplevd tyveri på reise i utlandet. Stranden er en yndet boltreplass for kjeltringer.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere destinasjoner og billigere flybilletter gjør at rekordmange velger å feriere i utlandet. Eksotiske reisemål er nærmere enn noen gang, men ikke alle ønsker deg velkommen på samme måte.

De fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig steder hvor det samles mange mennesker og det er mye trengsel.

Vær ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og kafebesøk.

Arne Voll, Gjensidige

En av fire bestjålet

I en fersk undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Gjensidige svarer 48 prosent i Hordaland at de frykter å bli utsatt for tyveri på restaurant og nattklubb.

24 prosent av hordalendingene, altså nesten én av fire, at de selv har opplevd tyveri på reise i utlandet.

Nattradioens nattliste

NATTKLUBB-TYVER: Nattklubber er ett av stedene der vi oftest opplever tyveri i utlandet.

Foto: Colourbox.com

Her blir vi bestjålet:

  • På restaurant.
  • Nattklubb.
  • Stranden.
  • Offentlig transport.
  • Tyveri fra hotellrommet.
Mobillommebok

YNDET TYVERIOBJEKT: Lommebok og mobiltelefon.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Dette er tyvene spesielt på jakt etter:

  • Mobiltelefoner.
  • Fotoutstyr.
  • Lommebøker.
  • PC/nettbrett.

Disse eiendelene er mest tyveriutsatt

– Vær ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og kafebesøk. Vær også oppmerksom om du får henvendelser fra ukjente. Selv om de i utgangspunktet virker hyggelig, så kan de ha urent mel i posen, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Arne Voll kommenterer tyverier i utlandet

PASS DEG PÅ FERIE: – Vær ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og kafebesøk i utlandet, er rådet fra informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

– I sommer vil flere hundre nordmenn blir utsatt for tyveri i utlandet hver eneste dag. Rike nordmenn med kostbart utstyr kan virke som en magnet på kriminelle.

Ifølge en undersøkelse forsikringsselskapet Codan har gjennomført pakker nordmenn med seg elektronikk og andre verdisaker for over 8.000 kroner når de drar på ferie.

Unge er ekstra utsatt

De siste årene har antall tyverier økt kraftig og stadig flere opplever å få ferien ødelagt av at bagasje og andre verdier blir stjålet eller blir borte.

Kvinner er mer bekymret enn menn og unge er mer bekymret enn eldre, sannsynligvis fordi de reiser mer.

Unge som reiser på ferie alene, ofte i kombinasjon med alkohol, er ekstra utsatt for denne type kriminalitet.

Drar uten forsikring

I en forbrukerundersøkelse Respons utførte for Sparebank 1 i fjor svarte tre prosent at de ikke har reiseforsikring når de reiser på ferie.

– Tre prosent høres lite ut, men det betyr at over 120.000 voksne reiser helt uten trygghet for at de og familien er sikret ved sykdom, ulykker, tyveri og skader som kan skje på reise, uttalte forbrukerøkonom Magne Gundersen til NRK.