Vanlegvis ligg det tonnevis med storfe- og svinekjøt på Nortura sine fem store reguleringslager kring om i landet.
Men slik er det ikkje i år.
Endra etevanar og stopp i grensehandelen gjer at norske bønder ikkje greier å produsere nok kjøtt.
Ribbe som vanlegvis ville blitt fryst ned, har i «korona-året 2020» gått med til produksjon av bacon og grillribbe.
– Det vil bli nok svineribbe til alle på julaftan, men enkelte vil måtte ete utanlandsk ribbe, seier Ole Nikolai Skuldberg, direktør i Nortura Totalmarknad.
Underdekning på 13 000 tonn
I den ferske prognosen frå Nortura Totalmarknad blir det forventa ei underdekning på 9000 tonn storfekjøt og 4000 tonn svinekjøt i år.
Behovet for storfekjøt og svinekjøt må difor dekkast inn gjennom import, hovudsakleg frå Tyskland.
I tillegg er det ein fast årleg import av 2700 tonn storfekjøtt frå Botswana og Namibia.
Prognosen viser også at salet av storfekjøt, svin og lam vil auke både i år og neste år. Storfe vil auke med 2 prosent, gris med 3 prosent og for lam blir det forventa ein auke på heile 12 prosent. Veksten i salet er mykje større enn i Nortura si prognose i september.
Enorm etterspurnad etter importkvotar
– Vi har aldri opplevd maken til etterspurnad, fortel seksjonssjef Jens Tjenteland i Landbruksdirektoratet.
Landbruksdirektoratet auksjonerer kvart år ut importkvotar på kjøt og andre landbruksprodukt.
I år har prisane på kjøt og typiske grensehandelsvarar gått rett i taket.
Kvoten på 1084 tonn frose storfekjøt frå WTO gjekk for 40 kroner per kilo, nesten ei firedobling i høve same type auksjon i fjor.
På svineribba og pølsene frå EU var kiloprisen tredobla. Svineskinka frå EU gjekk til dobbel pris.
Dei høge prisane er eit teikn på at aktørane i marknaden reknar med underskot på norsk kjøt framover.
Landbruksdirektoratet har difor sett ned tollsatsane på storfe- og svinekjøt, slik at vi lettare kan få tak i kjøt frå utlandet.
Bård Gultvedt i Norgesgruppen har tidlegare i haus sagt at butikkane fryktar mangel på norsk svinekjøtt langt inn i 2021.
Vil ha slutt på grensehandel
Anders Felde er leiar i Sogn og Fjordane Bondelag. Han meiner den stengde svenskegrensa har vist oss kor omfattande grensehandelen verkeleg er, og kor viktig det er å bli sjølvforsynt på viktige matvarer.
– Det bør ikkje vere ein menneskerett for dei som bur nær svenskegrensa og fare over der og stappe bagasjerommet fullt med kjøt, pølser, ost, alkohol og tobakk, seier han.
– Du vil ha eit forbod?
– Ja. Det er mykje betre at vi aukar matproduksjonen i Noreg og at vi forbyr grensehandelen.
– Minner om Nord-Korea
Frp sin landbrukspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, har ingen sans for forslaget frå Bondelaget.
– Også eg er uroa over at vi må importere stadig meir kjøt, men å stengje grensene er ikkje vegen å gå. Det minner meir om Nord-Korea enn Noreg, seier han.