Hopp til innhold

Her er det nye byrådet i Bergen

Fire menn, tre kvinner og ingen store overraskelser da byrådet i Bergen ble presentert. – Jeg er utrolig stolt over dette laget, sier byrådsleder Harald Schjelderup.

I dag ble det nye byrådet i Bergen presentert.

Fra venstre, det nye byrådet i Bergen: Rebekka Ljosland (KrF), Julie Andersland (V), Pål Hafstad Thorsen (Ap), Harald Schjelderup (Ap), Dag Inge Ulstein (KrF), Erlend Horn (V) og Anna Elisa Tryti (Ap) er Bergens nye topp-politikere.

Harald Schjelderup fra Arbeiderpartiet presenterte i dag på en pressekonferanse hvem som skal inn i det nye byrådet.

Det er første gang på tolv år at byen får et ikke-borgerlig styre. Sist gang Arbeiderpartiet satt med makten i Bergen, var under byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen i perioden 1999 til 2003.

– Jeg er utrolig stolt og glad over dette laget, de gleder seg til å komme i gang med arbeidet, sier byrådsleder Harald Schjelderup.

Felles plattform

I forrige uke ble det kjent at de tre partiene var enige om en felles politisk plattform for den kommende fireårsperioden.

– Det ligger veldig mye god og riktig politikk i skjæringspunktet mellom venstresiden og sentrum, sier Schjelderup.

LES OGSÅ: Slik skal de styre Bergen

Schjelderup beskriver det nye byrådet som erfaren og sultent.

– Vi ønsker å ta fatt på den jobben vi har lovet bergenserne, og det er å ta Bergen i en grønnere og mer rettferdig retning, sier han.

Rustet for viktige oppgaver

Byrådslederen forteller at det nye byrådet er rustet for de viktige lederoppgavene de nå har i hver sin byrådsavdeling.

– Det nye byrådet har erfaring og kompetanse. Vi har engasjement for Bergen og for den politiske plattformen som vi har utviklet i fellesskap, sier Schjelderup.

Her er de sju nye byrådene:

Harald Schjelderup i duell

Harald Schjelderup

Foto: NRK

Byrådsleder: Harald Schjelderup (Ap): Er født 1968 og har vært Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret siden 2011. Han har tidligere jobbet for blant annet Kavlifondet og Statoil. Schjelderup har hovedfag i administrasjons- og organisasjonsvitenskap fra UiB og sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

LES OGSÅ: Det nye byrådet kutter i sin egen lønn

Pål Hafstad Thorsen

Pål Hafstad Thorsen

Foto: Sølve Rydland

Byråd for barnehage, skole og idrett: Pål Hafstad Thorsen (Ap): Er født 1980 og er Arbeiderpartiet sin 3.-kandidat. Han har vært leder for komite for oppvekst i bystyret siden 2011. Han har vært bystyrerepresentant siden 2003, og har permisjon fra jobben som konsulent i utdanningsavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland.

Dag Inge Ulstein, KrF

Dag Inge Ulstein

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Byråd for finans: Dag Inge Ulstein (KrF): Er født 1980 og er KrF sin førstekandidat. Han har tidligere vært byråd for sosial, bolig og områdesatsing, og kommer fra jobben som utviklingssjef i Haraldsplass Diakonale Stiftelse. Ulstein har utdanningsbakgrunn i teologi og arbeids- og organisasjonspsykologi.

Erlend Horn

Erlend Horn

Foto: Jo Straube / Venstre

Byråd for sosial, bolig og inkludering: Erlend Horn (Venstre): Født 1987 og er Venstres førstekandidat. Han kommer fra jobben som rådgiver for rektoratet ved Universitetet i Bergen. Han har vært bystyremedlem for Venstre siden 2011 og medlem av komite for helse og sosial. Horn har mastergrad i sammenliknende politikk fra UiB.

– De viktigste sakene for meg framover er flyktningsituasjonen og rusomsorgen. Vi må rigge kommunen tidlig og på en god måte til å ta mot flere flyktninger. Det er også viktig å komme i gang med sprøyterom, sier Horn.

Anna Elise Tryti

Anna Elise Tryti

Foto: Steinar Lote / NRK

Byråd for byutvikling: Anna Elisa Tryti (Ap): Er født 1958 og er tidligere kommunalråd for byutvikling, leder av bygningsrådet i Bergen, leder av Vestform og rådmann i Naustdal kommune. Hun kommer fra jobben som kultursjef i Hordaland fylkeskommune, er utdannet historiker og har lang erfaring fra verv innenfor arkitektur, plan og bygg.

– Jeg gleder meg til å få bybanen videre over kommunegrenser, men det er klart at det blir en krevende utfordring. Jeg har vært helt klar på at jeg fraråder bybanen over bryggen, men nå er det antikvariske myndigheter som skal legge premissene om hvordan vi jobber med den biten av trasen, sier Tryti.

Rebekka Ljosland

Rebekka Ljosland

Foto: Alrik Velsvik/NRK

Byråd for helse og omsorg: Rebekka Ljosland (KrF): Er født 1990 og er KrF sin tredjekandidat. 25-åringen er den yngste byråden noensinne i en parlamentarisk styrt kommune i Norge. Hun arbeider til daglig som sykepleier på Haraldsplass sykehus og holder på med en mastergrad i kardiologisk sykepleie. Ljosland har sittet i bystyret siden 2011 og er tidligere leder av Bergen KrFU.

– Jeg har en enorm interesse for feltet, både politisk og faglig. Helsesektoren er ikke alltid den mest populære sektoren, men det er tjenester som er utrolig viktig for bergenserne. Jeg skal gjøre det jeg kan for å lytte så mye som mulig, sier Ljosland.

Julie Andersland - V

Julie Andersland

Foto: Rolf Hordnes

Byråd for klima, Kultur og næring: Julie Andersland (V). Er født 1978. Hun har vært Venstre sin gruppeleder i bystyret siden 2011 og nestleder av komite for miljø og byutvikling. Hun har hovedfag i sammenliknende politikk fra UiB, og kommer fra jobben som senioranalytiker for bærekraftige investeringer i Storebrand.

– Dette byrådet ønsker å løfte klima og miljø. Vi har lyst til å gjøre Bergen til Norges grønneste storby og da må klima gjennomsyre alt vi gjør. Vi ønsker også å få en tett kobling mellom kultur og næringslivet. Bergen skal fortsette å være en ledende kulturby, sier Andersland.