Hopp til innhold

Har fått flest bakmenn dømt for menneskehandel

Hordaland politidistrikt står bak like mange menneskehandel-dommer som resten av landet til sammen.

Rudolf Christoffersen

UNIK GRUPPE: Rudolf Christoffersen har vært jurist i Exit-gruppen i Hordaland-politiet, og har ført flere menneskehandel-saker enn noen i norsk politi.

Foto: Trude Bakke / NRK

Mens politiet i Norge sliter med å få bakmenn dømt for menneskehandel, er det ett politidistrikt som utmerker seg.

Hordaland politidistrikt har totalt 16 rettskraftige dommer innen menneskehandel. Det er like mye som resten av landet til sammen, viser en oversikt fra BA.

Politidistriktet har i seks år hatt en egen avdeling som tar alle menneskehandel-saker. «Exit-gruppen» er unik i norsk politi.

– At vi prioriterte dette i sin tid har hatt svært stor betydning. Det som har vært vår suksess er å sette av egne etterforskere og jurister til å jobbe med dette som et eget fagfelt, sier Jørn Solsvik, seksjonsleder for organisert kriminalitet.

Om man ikke vet hva man skal se etter, så ser man det heller ikke.

Rudolf Christoffersen, tidligere jurist i Exit-gruppen

Henlegger de fleste saker

NRK forteller denne uken hvordan politiet henlegger de aller fleste anmeldelsene mot bakmenn i menneskehandel-saker med prostitusjon.

LES MER: Samarbeider med politiet, men blir kastet ut av Norge

– Min erfaring er at noe av nøkkelen for å løse sakene er slike dedikerte enheter. Menneskehandel-saker er ressurskrevende og vanskelig å etterforske. Bevisene kan være vanskelig å forstå, og må ofte ses i en kulturell kontekst der ofre og bakmenn kommer fra en kultur langt fra vår egen, sier Rudolf Christoffersen.

Han har vært jurist i Exit-gruppen i Hordaland siden oppstarten, og ingen har ført flere menneskehandel-saker enn ham. Nå er han i permisjon for å jobbe i EU-organet Eurojust.

– Vi bygget dette opp over flere år. Den kompetansen og kunnskapen er det ikke alle politidistrikt som har. Og det er klart om han ikke har det, og ikke vet hva man skal se etter, så ser man det heller ikke, sier Christoffersen.

LES OGSÅ: Sexslaven Norge vil kaste ut

Nigerianske prostituerte i Bergen

MANGE HENLEGGES: Norske politikere har lovet å bekjempe menneskehandel og beskytte ofrene. Men politiet henlegger nesten alle anmeldelser mot bakmenn.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Bergen modell for resten av landet

Han forteller at Exit-gruppen nøye velger ut sakene de vil forfølge.

– Omfanget er så stort at med de ressursene vi har kan ikke norsk politi dekke alt. Desto viktigere er det at de sakene vi tar tak i, blir opplyst så mye at man får domfellelse. Vi ser at dommene har en preventiv effekt.

Justisdepartementet skal nå bruke Bergen som modell for å opprette fem nye grupper i resten av landet.

– Da ser vi at spisskompetansen kommer opp, man får gode mønster for hvordan man etterforsker denne type saker og man får flere domfellelser, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet.