Hopp til innhold

Her blir utmattede turister reddet ned fra Trolltunga midt på natten

Røde Kors sin egen video viser hvor dårlig utrustet turister er når de går opp til Trolltunga. Nå krever de at turistene tar et sertifikat før de legger ut på den krevende turen.

Per Magne Eikeland i Røde Kors i Odda og Tyssedal frykter at noen kommer til å dø på turen til Trolltunga, med mindre turistnæringen skjerper kravene. Det lokale Røde Kors-laget vil ha strenge kontroller og sertifikat for å få lov til å gå fjellturen. I sommer har de hatt flere redningsaksjoner.

Turistene strømmer til Trolltunga i Hardanger. Med opp mot 100.000 besøkende i året må Røde Kors ut på mange redningsaksjoner i løpet av sesongen.

De har filmet en typisk redningsaksjon i sommer, der fire turister fra India og Brasil ikke var godt nok forberedt på den krevende turen til Trolltunga.

Folk er så trøtte at de legger seg ned og sier: «bare gå ifra meg, jeg dør her»

Per Magne Eikeland, Røde Kors

– De var så trøtte at vi måtte fortelle dem hvordan de skulle gå, og hvor de skulle sette beina. De hadde ikke lys med seg, og ikke mat. Vi begynte med å få i dem væske og sjokolade. Så rygget vi ned lien mens vi leiet dem i hendene, sier Per Magne Eikeland, vakthavende i Odda Røde Kors Hjelpekorps.

Trolltunga

SPEKTAKULÆRT: Trolltunga er blitt et svært populært turistmål på Vestlandet de siste årene. Det skaper problemer for hjelpemannskapene i området.

Foto: Tale Hauso / NRK

Det er Tyssedal Røde Kors som utfører redningsaksjonene på Trolltunga, Odda Røde Kors bistår når det er behov.

Kan få fatale utfall

Det er ofte dramatisk for redningsmannskapet som drar ut.

Vi er redde for at folk kan komme til å miste livet på turen.

Per Magne Eikeland, Røde Kors

– Folk er så trøtte at de legger seg ned og sier: «Bare gå ifra meg, jeg dør her». Vi går opp, gir dem mat og drikke, og får varmen i dem. Stort sett greier vi å piske dem videre, sier Eikeland.

Men han er bekymret for at turen kan få fatale utfall for dem som er dårligst forberedt.

– Noen kommer til å skade seg eller miste livet.

Vil innføre sertifikatordning

Nå vil Røde Kors at folk må ha bevis på at de er godt nok rustet for å gå turen.

– Vi mener man må kunne pålegge folk hvilket utstyr man skal ha med seg på turen. Dette gjelder sko, klær, mat, osv., sier områdeleder i Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø.

De ønsker en kontrollpost ved starten av turen.

– Her må man rett og slett vise fram et bevis på at man er i stand til å legge ut på turen.

Turistselskapet Fjord Norge gikk i forrige uke ut og sa at de mente man burde stenge turistmål som Trolltunga og Preikestolen på dager med dårlig vær.

– Vi bruker mye plass på å informere turistene om hvor krevende turene er. I enkelte land må turister kjøpe forsikring før de legger ut på turen, eller så må de betale for redningsaksjonen selv. Det kan jo være en mulighet også i Norge, sier Kristian Jørgensen, administrerende direktør i Fjord Norge.

Per Magne Eikeland

Vakthavende ved Odda Røde Kors Hjelpekorps, Per Magne Eikeland.

Foto: NRK

– Ikke dimensjonert for turismen

Er det realistisk at noen skal nekte folk å gå på tur i Norge?

– Vi er i dialog med Fylkesmannen og fylkeskommunen om avgrensinger. Men det er mange utfordringer knyttet til det. Det er ikke lett å nekte noen tilgang til naturen, sier ordfører i Odda, Roald Aga Haug.

Fjeldsbø er tydelig på at hjelpekorpsene har sprengt kapasitet.

– Man må tenke helt nytt i fjellredningstjenesten. Det er ingen hjelpekorps i landet som er dimensjonert for å ha beredskap for 200.000- 300.000 mennesker på et turistmål, sier Fjeldsbø.