Helsedirektoratet mener Branns treningskamp var regelbrudd

Helsedirektoratet mener at fredagens treningskamp mellom Brann og Bodø/Glimt var et brudd på koronaforskriften, skriver Bergensavisen.

Treningskampen mellom Bodø/Glim og Brann i Vestlandshallen 19.februar

BRANN-SEIER: Brann vant kampen mot eliteseriemestrene Bodø/Glimt 2–0.

Foto: Arne Ristesund / Bergensavisen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

BA skriver at Bergen kommune er underlagt covid-19-forskriften kapittel 5C til og med søndag 21. februar. Den slår fast at det er forbudt å gjennomføre «arrangementer».

Brann mener at treningskamper ikke er å regne som «arrangement», men der har Helsedirektoratet, som sitter med myndigheten, en annen tolkning.

Dermed bryter Brann koronaforskriftene, mener de.

I begrunnelsen til Helsedirektoratet er det lagt til grunn at treningskamper mellom ulike lag er å anse som arrangementer etter covid-19-forskriften. Treningskamper har mer preg av å være ordinære kamper enn ordinær trening, og innebærer at lag som normalt sett ikke trener sammen, kommer sammen for å spille kamp.

Konklusjonen til direktoratet er tydelig:

– Gitt at Bergen kommune er underlagt covid-19-forskriften kapittel 5C til og med søndag 21. februar, er det etter forskriftens § 18b forbudt å gjennomføre arrangementer, herunder treningskamper mellom ulike lag, i Bergen kommune, melder direktoratet.

Vibeke Johannessen ser på Branns nye tribune

MENER DE HADDE LOV: Daglig leder Vibeke Johannessen i SK Brann. Brann vant kampen 2–0.

Foto: SIMON SKJELVIK BRANDSETH

Brann: – Vi har lov

I Brann har de en annen tilnærming.

– Vi har lov å spille treningskamper, men ikke treningskamper som arrangement. Derfor er det ikke publikum her. Det vi gjennomfører her er innenfor protokollen, sier daglig leder i Brann, Vibeke Johannessen, til BA.

Brann har en annen tolkning av hva som er et arrangement enn Helsedirektoratet.

– Det er ikke i henhold til informasjonen vi har fått fra NFF (Norges Fotballforbund). Alle har lov å holde treningskamper, men ikke som arrangement – altså ikke med publikum og så mye «rundt» kampene. Det er begrensninger til mediene og så videre, svarer Johannessen.

Statsministeren: – Brann må følge reglene

NRK stilte spørsmål om treningskampen i fredagens pressekonferanse med regjeringen og helsemyndighetene.

Helsedirektør Bjørn Guldvog henviste til paragraf 5 i covid-19-forskriften. Bergen er i kategorien 5c frem til og med søndag, som ifølge Guldvog innebærer et forbud mot treningskamper som dagens kamp mellom Brann og Bodø/Glimt.

– Jeg har forståelse for at det kan være vanskelig å henge med i svingene, men da kan man henvende seg til oss og forhøre seg, sa han under pressekonferansen.

Statsminister Erna Solberg fulgte opp:

– Jeg mener at Brann må følge reglene. Det er ingen særunntak for Brann. Årsaken er at man ikke ønsker at man flytter folk mellom to soner med ulikt smittetrykk, hvor man risikerer at man sprer smitte, sa hun.

I dag er det slik at serikamper i toppidretten skal utsettes, og Guldvog understreker at treningskamper er definert på samme måte.

– Fra et smittevernssynspunkt er det veldig uhensiktsmessig å tenke at det blir mindre smitte på treningskamper enn på seriekamper, sa han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 28.02.2021
1 940
Smittede/uke
95
Innlagte
622
Døde
318 722
Vaksinerte