Helse Bergen har påvist åtte nye smittetilfeller av den indiske varianten

De åtte nye tilfellene av den indiske varianten er bekreftet knyttet til smitteutbruddet ved Universitetet i Bergen (UiB). Kommunen mener de har kontroll på utbruddet.

Mikrobiologisk avdeling. Mutantundersøkelser. Haukeland korona helse bergen

NYE TILFELLER: Det er påvist åtte nye smittetilfeller av den indiske varianten i bergensområdet.

Foto: Katrine Sunde / Helse Bergen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi identifiserer alle positive prøver. Denne gangen har vi fått fram åtte varianter som har opphav fra India, sier avdelingsleder Elling Ulvestad ved mikrobiologisk avdeling ved Helse Bergen til NRK.

Mutantene er funnet i bergensområdet.

Det var Bergens Tidende som meldte om de nye påviste tilfellene først.

Smitte blant UIB-ansatte

Det var 4. mai at Universitetet i Bergen (UiB) meldte om at det var påvist den indiske varianten av koronaviruset i en positiv prøve fra en ansatt.

Den ansatte hadde smittet fire kollegaer, og noen nærkontakter.

Nå har UIB-utbruddet vokst i omfang.

– Vi kan bekrefte at de nye smittetilfellene er knyttet til det samme utbruddet, sier smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen kommune.

Han kan ikke opplyse hvor mange personer som er smittet totalt. Heller ikke hvor mange av de smittede som er ansatte ved UiB, og hvor mange som er nærkontakter.

– Jeg kvier meg med å komme med nøyaktige tall i et så lite utbrudd, fordi det er så lett at man da kan identifisere enkeltpersoner, sier Bovim.

Han kjenner ikke til flere utbrudd med den indiske varianten i Bergen.

Forventer flere positive prøvesvar

De nye positive prøvene kom ikke overraskende på smittevernoverlegen.

– Det var forventet. Vi har visst at det utbruddet hadde kobling til den indiske varianten, og da forutsetter vi at hele utbruddet har det.

Det kan komme flere positive prøvesvar. Bovim understreker samtidig at utbruddet er begrenset og at kommunen mener de har god kontroll.

Dette utbruddet har vi klart å begrense og jeg er ikke urolig for at dette skal spre seg til befolkningen generelt, sier Bovim.

De som har fått påvist den indiske varianten, er i isolasjon.

UiB opplyser at de ikke har kjennskap til nye tilfeller av den indiske varianten hos dem. De opplyser at kommunen har ansvar for smittesporing og årsakssammenhenger.

– Det er trist om smitte spres videre som følge av dette utbruddet, og om nærkontakter er blitt smittet, sier rektor Margareth Hagen ved UiB.

Universitetet opplyser at ingen av deres ansatte har vært på arbeidsreiser i India. Utover dette opplyser de ikke hvordan den ansatte ved UiB først ble smittet.

Fysisk institutt UiB

UTBRUDD: De smittede ansatte som er bekreftet smittet av den indiske varianten arbeider ved institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

Foto: Jon Bolstad / NRK

Bruker lengre tid

Prøvene det nå har kommet svar på, ble sendt inn for en stund siden. Mikrobiologisk avdeling bruker et par dager på analyseprosessen.

– En del varianter går veldig fort å analysere. Etter hvert som det kommer nye varianter til samfunnet fra utlandet, så må vi ty til enda mer avansert metodikk.

Helse Bergen har ennå ikke utviklet en hurtigtest for å påvise den indiske varianten.

Det betyr at det kan ta opp til én uke før man får svar på analysen.

– Vi må undersøke hele arvestoffet til viruset før vi er sikker på hva det er for noe, sier Ulvestad.

Elling Ulvestad

ET PAR DAGER: Mikrobiologisk avdeling bruker et par dager på å analysere varianter fra utlandet, sier avdelingsleder Elling Ulvestad.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Frykter fotfeste

Situasjonen i India er alvorlig, etter at en ny variant av koronaviruset er oppdaget der. Helsedirektoratet mistenker at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet frykter at regjeringens gjenåpningsplan kan stå i fare dersom varianten får fotfeste i Norge.

«Den eksponentielle veksten kan indikere at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske», skriver de i en fersk anbefaling til regjeringen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektorater sier at de følger utviklingen og den generelle smittesituasjonen i Bergen.

Han opplyser at utbruddet på UiB er godt kartlagt.

– Det er først og fremst virussekvensering av prøver som er viktig blant nærkontakter av dem som har fått påvist den indiske varianten. Dette gjøres av FHI og universitetssykehusene, sier han.

Hvilke vurdereringen Bergen kommune gjør, annonseres onsdag klokken 14.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 15.06.2021
1 028
Smittede siste 7 dager
47
Innlagte
789
Døde
1 975 770
Vaksinerte