Hellfuck mottatt som helt i Bergen

VG-avsløring la ingen demper på festen under Bjørnens «møljesnabb» med 1500 ekstatiske fans på hjemmebane.

Bjørn Hellfuck i Peer Gynt-salen 2001

VISTE NESTEN ALT: Hellfuck blottet undikken allerede på første låt, og la mot slutten til og med en krabbeklo nedi

Foto: Roy Hilmar Svendsen

I en grotte på Troldhaugen ligger garantert gamle Edvard Grieg og roterer når du leser dette, vær trygg. For maken til gjeng har nok aldri vært inne Grieghallen tidligere. Peer Gynt-salen var fylt opp av ravende gale - og fulle - bergensere, hvorav flertallet garantert føler seg mer hjemme på fotballkamp enn i bergenskulturens storstue. Absolutt ikke et sted for edru folk over 35.

Bjørn Hellfuck i Peer Gynt-salen 2001

NY MIKROFON: - Denne fikk jeg av bandet. Jeg kaller den bare «Snabben», forklarte Hellfuck.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

«Takket» VG fra scenen

En perfekt setting for Bjørn Hellfuck, med andre ord. Den maskerte bergenseren ble nylig ble avslørt av en nettavis med tilhold i hovedstaden, men ble likevel mottatt som både helt og konge av sine hengivne fans. Jubelbrølet da 31-åringen tasset ut på scenen var direkte øredøvende.

Bjørnen kvitterte med å lire av seg samtlige låter fra det kommende albumet «Innforjævlig», samt en aldri så liten ironisk melding til VG:

- Jeg må få lov å sende dem en stor takk. Nå går det kanskje an å få seg noe f**** på privaten også. Det er slitsomt å snabbe med masken på hele tiden...

LES OGSÅ: Raser mot Hellfuck-avsløring

Sang i kjole og krabbe

Kontrasten til konserten med Kaizers Orchestra kvelden før var enorm. Hellfucks tekster handler stort sett om å drikke seg kanon og å «snabbe» alt som kan krype og gå. Det hersket liten tvil om at det samme nok var målet for flertallet av publikummet i Peer Gynt-salen lørdag.

Men de hadde pugget tekstene, det skal de ha. Allsangen på f.eks. «Bjørn Bifil» og «Essemus» var minst like kraftig som på fredagens konsert - om enn ikke like vakker og samstemt.

Bjørn Hellfuck i Peer Gynt-salen i Bergen 2010

KNALL: Pyro og vill poging på «Snabb»

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Hva så med de kunstneriske kvalitetene? Hellfuck er en frontfigur og entertainer av rang, i alle fall så lenge han har masken på. Var han nervøs, så skjulte han det godt. 31-åringen fremstod som både selvsikker og takknemlig overfor sitt kjernepublikum, og hedret fansen med å skifte kjole opp til flere ganger under konserten - før han avsluttet i undikk og krabbekostyme.

Triumf - men hva nå?

Flertallet av låtene er også uforskammet fengende. Selv om Bjørnen selvsagt får mye gratis ved å sjokkere verbalt gjennom ord folk flest begynte å rødme over allerede på barneskolen, er det ikke til å komme fra at han leverer gode melodier som lett fester seg i hjernebarken.

Bjørn Hellfuck i Peer Gynt-salen 2001

ALLSANG: Bjørnens blodfans skrek seg hese.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

Glimrende musikere har han også med seg, noe som ikke minst blir bekreftet med innledende trommesolo og funky bassriff på heavyflørten «Snabb», et av mange høydepunkt under konserten, hvor publikum virkelig fikk gå fullstendig agurk.

Selv om mystikken rundt Hellfucken nå er borte, ble lørdagens opptreden i Bergen en triumf uten like for 31-åringen, noe både han og publikum garantert vil leve lenge på. Kanskje var det karrierehøydepunktet vi var vitne til.

Det store spørsmålet nå er om Bergens nye helt klarer å bygge videre på sukssen, eller om Bjørnen og hans griselåter går ut på dato når festivalsommeren er over.