Hellesnes blir kastet som ordfører

Ny ordfører i Ulvik blir Hans Petter Thorbjørnsen fra Arbeiderpartiet.

Mona Hellesnes og Hans Petter Thorbjørnsen

Mona Hellesnes (V) må gi fra seg ordførervervet til Hans Petter Thorbjørnsen (Ap).

Foto: NRK

Venstres Mona Hellsnes blir kastet som ordfører i Ulvik. Det ble klart etter onsdagens forhandlinger mellom Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Vi har blitt enige i kveld om ordfører og varaordfører, sier Kjartan Fjelde, leder i Ulvik Arbeiderparti.

Den nye ordføreren blir Hans Petter Thorbjørnsen fra Arbeiderpartiet, mens Stig Yngve Røkenes fra Høyre blir ny varaordfører.

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med Mona Hellesnes onsdag kveld eller torsdag morgen.

Venstre fikk flest stemmer

Mona Hellesnes og Venstre vant valget i Ulvik med 33,3 prosent av stemmene, men den populære ordføreren blir altså fjernet av en bred koalisjon med Ap i spissen.

Den nye ordføreren Hans Petter Thorbjørnsen vil ikke si mye om bakgrunnen for samarbeidet.

– Jeg skal ikke si så mye om forhandlingene, men resultatet er et valgteknisk samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Høyre og Sneterpartiet der jeg blir ordfører og Stig Ingve Røkenes fra Høyre blir varaordfører.

Thorbjørnsen og Arbeiderpartiet gikk fram i kommunevalget og har nå 20 prosent av stemmene. Sammen med Senterpartiets 19, 2 prosent og Høyres 17,5 prosent får de flertall i kommunestyret.

Thorbjørnsen vil heller ikke si noe særlig om hvordan innbyggerne i Ulvik vil merke ordførerskiftet.

– Nei, det vil jo vise seg. Det er jo oppsummeringen etter fire år som vil vise det. Den gemene hop vil nok til å begynne med ikke merke så mye, men så får vi håpe at vi får gjennomslag for det vi vil.

– Vi har veldig god tone på møtene vi har hatt, så vi ser veldig frem til å jobbe godt sammen, sier Fjelde og legger til;

– Vi er tre partier og har tre forskjellig valgprogram, mye er likt, men først og fremst er dette et valgteknisk samarbeid. Vi hadde muligheten til å samarbeide og da benyttet vi den. Mona Hellesnes har gjort en bra jobb for Ulvik, men også andre kan gjøre en god jobb.

Hellesnes har vært en markant motstander av kraftmaster gjennom Hardanger. Trass i at motstanden har vært stor i Ulvik har Arbeiderpartiet gått fram fem prosent i forhold til forrige kommunevalg.

Tidligere på dagen var det uklart om Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Ulvik kom til enighet.

LES SAKEN/SE VIDEO: Hvem skal styre Ulvik?

Video Vil ha ordførerskifte i Ulvik

Vil ha ordførerskifte i Ulvik