Hopp til innhold

Helena (33) havnet bakerst i behandlingskøen. Nå skal omfanget kartlegges

Helena mistet behandlingstilbudet da psykogen hennes ble sykmeldt. Nå kaller Helse Bergen flere ledere «inn på teppet» for å finne ut hvor mange pasienter som er berørt.

Helena Viktoria Johnsen

ALVORLIG DEPRESJON: Helena Viktoria Johnsen (33) ble hasteinnlagt på Øyane DPS med alvorlig depresjon. Hun skulle følges opp med psykologtimer annenhver uke. Men mistet tilbudet da psykologen ble sykmeldt.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

NRK fortalte historien om Helena Viktoria Johnsen (33) som ble hasteinnlagt med alvorlig depresjon på Øyane DPS på Sotra.

Da hun ble skrevet ut, skulle hun følges opp av psykolog annenhver uke. Men da behandleren ble sykmeldt, mistet hun tilbudet.

Hun havnet bakerst i behandlingskøen da hun byttet behandler.

Øyane DPS kalte tilbudet de ga for «en glipp».

Pasienter fra hele landet har tatt kontakt med NRK og Helena og fortalt om lignende erfaringer etter at saken ble publisert.

Flere forteller at de mistet behandlingstilbudet når psykologen ble syk, skiftet jobb eller gikk ut i svangerskapspermisjon.

Én pasient forteller at da behandleren hennes skulle ut i pappaperm, måtte hun vente på ny time til han kom tilbake.

DPS respons

NY KØ: Flere pasienter forteller at de har stått i lange køer for å få psykologhjelp hos distriktspsykiatriske sentre når behandleren ble syk, skiftet jobb eller gikk ut i pappaperm.

Foto: Privat

– Må gjøre noe øyeblikkelig

– Tilbudet Helena Viktoria Johnsen har fått og måten det ble håndtert på, er overhodet ikke godt nok, sier divisjonsdirektør Hans Olav Instefjord for psykisk helsevern i Helse Bergen.

– Hvis dette er gjennomgående, må vi gjøre noe med det øyeblikkelig, sier han.

Instefjord mener at Helena-saken har gjort dem oppmerksom på en mulig, ny problemstilling. Derfor har han kalt inn lederne for de tre DPS-ene i Helse Bergen til et møte onsdag.

Sammen skal de kartlegge omfanget og finne ut om rutinene og systemet er godt nok for å ta vare på pasientene når behandlerne av ulike grunner «forsvinner».

– Dersom en behandler blir syk eller slutter er det vårt ansvar å sørge for at det er en automatikk i at en ny behandler overtar, sier han.

Hans Olav Instefjord

IKKE GODT NOK: Divisjonsdirektør Hans Olav Instefjord for psykisk helsevern i Helse Bergen mener at tilbudet Helena har fått og måten det ble håndtert på, «overhodet ikke er godt nok». Nå kalles lederne for DPS-ene i Bergen inn til møte

Foto: Helse Bergen

– Mange har gitt opp

Johnsen forteller at pasienter over hele landet har tatt kontakt med henne, og fortalt om lignende opplevelser:

At behandlingen deres settes på pause når psykologen deres blir syk, slutter eller går ut i permisjon.

– Det gjør inntrykk på meg, for jeg vet hvor sårbare man er når man først trenger hjelpen. Mange av dem har gitt opp, sier hun.

Hun mener det viser at dette umulig er en glipp eller et enkelttilfelle, som bare har rammet henne.

– Her svikter systemet helt fullstendig.

Helena er glad for at lederne av DPS-ene i Bergen nå tar en oppvask. Hun frykter likevel at problemet eksisterer i hele landet.

– Jeg håper at de kan være så selvransakende som mulig for pasientenes og deres egen skyld. Det er ingen som tjener på å lappe på fasaden.

Helena Viktoria Johnsen

LIKE OPPLEVELSER: Helena Viktoria Johnsen (33) har blitt kontaktet av pasienter over hele landet som har opplevd at behandlingen deres ble satt på pause når behandleren deres ble syk, sluttet eller gikk ut i permisjon.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Pasientombud: – Dessverre ikke ukjent

Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik bekrefter at dette er et problem over hele landet.

– Det er fryktelig trist, men dessverre ikke ukjent. Når behandler slutter, slutter også behandlingen. Eller den blir satt på pause.

Hun mener dette skjer på grunn av ressursmangel.

– Det er rett og slett for få behandlere. Det er ingen som kan ta over, fordi alle andre er fullbooket. Man har ingen reservekapasitet å gå på.

Hun mener at dette aldri ville skjedd på et sykehus.

– Man avslutter ikke en kreftbehandling dersom legen blir syk eller går i pappapermisjon, men vi ser jo at det skjer i psykiatrien.

Jannicke Bruvik

IKKE UKJENT: Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik sier at problemet fins over hele landet. – Det er fryktelig trist, men dessverre ikke ukjent.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Ber hele landet være bevisst

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet oppfordrer helsetjenesten i resten av landet om å være bevisst på denne typen utfordring.

– Det er viktig at vi har gode systemer som gjør at pasienter som har rett på behandling, får det, selv om behandleren blir sykemeldt eller permitterer seg.

Han understreker at det er helsetjenestenes ansvar å sørge for at behandlingstilbudet er på plass.

Og det uavhengig av behandleres livssituasjon.

– Hvis dette skjer systematisk i andre steder i landet, må vi selvfølgelig ta tak i det, sier han.

Helena Viktoria Johnsen er tidligere ansatt i NRK Vestland. Etter at NRK skrev om saken har hun fått tilbud om psykolog ved Øyane DPS.

Hei!

Tenkte du på noe da du leste denne saken? Eller har du annet på hjertet? Ta gjerne kontakt med meg.

Jeg har tidligere skrevet om Helene som ikke tør å be om hjelpJon Eirik som døde av kreft han fikk på jobb som brannmann og Nils som blir ko-ko av Isbilen