Hopp til innhold

Havørnen jaget en måke – da tok kråkene opp kampen

Kurt Risch fanget kamp mellom fugler på video. Da en havørn jaktet på en måke, bestemte flere andre fugler seg for å kjempe tilbake.

Havørnen terger en måke, da samles kråker og måker for å ta igjen.

JAKTER: Havørnen prøver å få tak i måken, da mobiliserer kråker og andre måker i nærheten. Kurt Risch fanget det på video.

8. november sto fugleinteresserte Kurt Risch på skysstasjonen i Knarvik i Lindås i Hordaland og pratet med en kollega. Plutselig hørte de at noen fugler nærmet seg.

– Vi hørte at noe var på gang. Først kom lyden, så fikk vi øye på fuglene, sier han.

Risch er en aktiv hobbyfotograf og kameraet er ikke langt unna, spesielt dersom det er mulig å få bilder av ørn.

Havørnen styrter ned mot måken

Da lyden nådde Risch og han så opp fikk han øye på ørnen, måkene og kråkene. Da var det frem med mobilen og starte filmingen.

– Det ser ut som ørnen prøver å ta en måke, den flyr etter den og styrter ned mot den, sier han.

Og det er det videoen viser – havørnen legger seg etter måken. Den tar den nesten igjen, men rekker det ikke. Bakfra kommer det et tjuetalls kråker og måker.

For Risch virket det som om fuglene som flyr foran er redde, men de som kommer bak er mer aggressive og føler de har kontroll.

havørn i flukt

HAVØRN: Slik ser en havørn ut på nært hold. Treg i bevegelsene, men skremmer småfuglene bare med sin silhuett.

Foto: Sigve Solheim

Frode Falkenberg i Norsk Ornitologisk Forening har sett videoen og mener det ser ut som om havørnen prøver seg.

– Den prøver nok å ta måken, kanskje nappe den litt i fjæra, men han har nok ikke så store forhåpninger. Det er ikke naturlig for en ørn å jage bytte i luften på denne måten. De spiser for det meste døde eller syke dyr så den er egentlig ingen fare.

Havørnen er treg i bevegelsen. Den snur seg sakte, og den klarer ikke å angripe oppover.

– Dermed vil en flokk fugler som kommer ovenfra og ned mot en slik ørn være ganske trygge, sier han.

Samles for å sove sammen

Alle fugler blir trigget av silhuetten til disse store fuglene. De ser på dem som en fare til tross for at havørnen ikke er det. Og kråkene passer på sine egne, når det varsles om en mulig fare så kommer de flyvende. Og i dette tilfelle var det mange å ta av.

– Kråkene samles på ettermiddagen for felles overnatting. Dermed var det nok mange her som kunne kalles inn, sier Falkenberg.

Havørnbestanden har økt mye de siste årene. Den ble fredet i 1968 og nå er det flere tusen par i Norge. Bare i Hordaland er det trolig opp i 100 til 150 par som hekker nå.

– Vi ser at det har tatt seg opp. Det finnes mange flere av dem nå enn for 30 år siden.