Havnedirektøren i Bergen får sparken

Havnerådet har bestemt at Inge Tangerås ikke får fortsette i stillingen som havnedirektør.

Inge Tangerås

FÅR SPARKEN: Inge Tangerås er suspendert fra stillingen som havnedirektør etter cruisedåpsaken.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Rådet var i dag samlet for å diskutere havnedirektør Inge Tangerås fremtid i Bergen og omland havnevesen (BOH).

Lke etter klokken 12 ble det klart at Tangerås blir fjernet fra stillingen som havnedirektør.

– Etter en lang og grundig debatt har havnerådet med stort flertall støttet styrets innstilling om å starte en prosess med å avslutte arbeidsforholdet til havnedirektøren, sier Jon Askeland, leder i rådet.

Askeland opplyser at 16 av 19 fremmøtte medlemmer stemte for å fjerne Tangerås.

– Tangerås vil nå bli kalt inn til drøftinger. Der vil man prøve å komme frem til en konklusjon i saken. Dette er starten på en prosess, sier Askeland.

Støttet styrets innstilling

Havnestyret gikk i slutten av januar inn for at Tangerås skulle fjernes fra stillingen. Havnerådet er det øverste organ i BOH og tok i dag den endelige avgjørelsen om Tangerås' fremtid.

– Et samlet råd var enig med et samlet styre om at det er begått klare brudd på Bergen kommunes etiske standard, som er en del av arbeidsreglementet i kommunen, sier Askeland.

Askeland beskriver saken som vanskelig.

– Det er ingen som vinner i en sak som dette, det er krevende og trist, sier han.

Ulrik Jørgensen fortsetter som konstituert direktør, inntil styret kan lyse ut stillingen på nytt.

Jon Askeland og Ulrik Jørgensen under Havnerådets møte for å avgjøre havnedirektøren

TOK AVGJØRELSE: Havnerådets leder Jon Askeland og Ulrik Jørgensen under møtet torsdag.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Etterforsket for korrupsjon

Tangerås har vært suspendert fra stillingen etter at han ble siktet for korrupsjon i den såkalte cruisedåp-saken. Også tidligere ordfører Trude Drevland og reder Torstein Hagen var siktet i den svært omtalte saken.

Tangerås og hans kone takket ja til et minicruise med «Viking Star» etter dåpen 17. mai 2015. Dette er blant punktene han har vært etterforsket for.

Korrupsjonssaken er henlagt, men en arbeidsgruppe nedsatt av havnestyret har vurdert om Tangerås har opptrådt i strid med havnevesenets etiske reglement.

Ønsket å fortsette

Advokaten til Tangerås Svein Aage Valen sier at de ikke har sett en oppsigelse ennå, og at de vil gå til rettssak når de får den. Formelt sett er han fortsatt suspendert fra jobben.

– Det eneste vi har fått beskjed om, er at Tangerås har gjort seg skyldig i brudd på kommunens etiske standard. Det vi har fått av begrunnelse for oppsigelsen, er det vi har lest i avisen. Hvis den er like tynn som det vi leser i avisen, blir det rettssak, sier Valen.