Styrten skyldtes at rotoren ble truffet av et trekk eller en presenning

Havarikommisjonen har funnet årsaken til helikopterstyrten i Sandviken.

Vraket etter helikopteret som styrtet i Byfjorden i Bergen

TRUFFET AV TREKK ELLER PRESENNING: Helikopteret skal ha fått en presenning i rotoren. Havarikommisjonen vil ikke bekrefte disse opplysningene torsdag kveld. – Vi vil presentere en foreløpig konklusjon tidligst fredag, sier leder Kåre Halvorsen.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Vi mener å vite hva som førte til at helikopteret styrtet, sa Kåre Halvorsen, leder for luftfartsavdelingen i Statens havarikommisjon for transport, torsdag ettermiddag til NRK.

Da var folk fra Havarikommisjonen fortsatt om bord på yachten der helikopteret skulle lande da det styrtet i sjøen i Sandviken i Bergen.

– Vi snakker med folk om bord, og gjør tekniske undersøkelser, sa Halvorsen.

Båten Bacarella i Vågen i Bergen

AVHØR OG UNDERSØKELSER: Både politiet og Havarikommisjonen har vært om bord i yachten helikopteret skulle lande på.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Fikk trekk eller presenning i rotoren

Et vitne har forklart til BA at helikopteret så ut til å få noe som lignet en presenning i rotoren, og ifølge BT bekrefter et opptak fra et skipskamera på yachten at det var dette som førte til styrten.

Politiet har i likhet med kommisjonen vært om bord på yachten torsdag. I en pressemelding torsdag ettermiddag skrev de at de hadde sikret seg viktige tekniske bevis, og Havarikommisjonen bekreftet torsdag kveld overfor NRK at de hadde sett en video av styrten sammen med politiet.

Kåre Halvorsen bekrefter overfor NRK fredag at en video viser at et trekk eller en presenning havnet i rotoren, og at det var årsaken til styrten.

– Vi kan bekrefte at film fra kamera fra skipet viser at en presenning eller et trekk fra båten havnet i rotoren og utløste havariet, sier Halvorsen

Frode Karlsen

SIKTELSE: Det er tatt blodprøver av en eller flere av de tre som var om bord i helikopteret, men etterforskningsleder Frode Karlsen understreker at det ikke er mistanke om ruspåvirkning. Blodprøvene medfører automatisk at personen får status som siktet.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Har gjort en rekke avhør

Halvorsen sier Havarikommisjonen fortsatt vil jobbe med å finne ut hvorfor dette kunne skje.

Airbus-helikopteret, som eies av det britiske selskapet HQ Aviation, undersøkes på land, mens yachten ligger til kai i Bergen sentrum.

Sent torsdag ettermiddag gjennomførte politiet avhør av en eller flere av dem som var om bord i helikopteret under styrten, opplyser etterforskningsleder Frode Karlsen.

To av dem kom fra ulykken med lettere skader. Den kritisk skadde mannen har politiet ikke kunnet avhøre.

Politiet har siden onsdag kveld også avhørt en rekke vitner.

– Det er vitner både fra fartøyet og fra land. Jeg har ikke nøyaktig antall, men det er et titalls personer som er avhørt, sier Karlsen.

Har ikke bekreftet nasjonalitet

Politiet har ikke fått bekreftet nasjonaliteten til de tre mennene i 50-60-årene som var om bord i helikopteret, som fløy fra Orknøyene til Bergen onsdag kveld.

– Det er tegn til at de kommer fra Storbritannia, men vi kan ikke bekrefte det, sier Karlsen.

Yachten er registrert på Cayman Islands, men politiet kan foreløpig ikke bekrefte hvem som eier den.

– Det er ikke en norsk båt, så vi må få bekreftet gjennom andre kanaler, andre myndigheter, hvor den kommer fra, sier etterforskningslederen.

Helikopterstyrten