Hopp til innhold

Haukeland sykehus får 20 millioner til MS-studie

Nasjonal kompetansetjeneste for MS på Haukeland sykehus får 20 millioner kroner til å forske på stamcelletransplantasjon for MS-pasienter. Tidligere har behandlingen hatt gode resultater, men er ikke standard i Norge.

Lars Bø

GLAD: Overlege Lars Bø sier han er glad for at MS-studien får støtte.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Det var Dagens Medisin som først omtalte støtten.

Pengene kommer fra de regionale foretakenes Program for klinisk behandlingsforskning (KLINBEFORSK).

Overlege Lars Bø ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS på Haukeland har behandlet 20 MS-syke nordmenn med stamcelletransplantasjon i et pilotprosjekt. Han er glad for bevilgningen.

– Jeg ble veldig glad da jeg hørte om det. Det er gjort flere lovende studier med såkalte pasientserier hvor vi har gitt den behandlingen til en gruppe MS-pasienter og sett hvordan sykdommen utviklet seg videre etter det. De studiene tyder på at dette kan være en behandling som har tydelig bedre effekt enn den behandlingen vi har i dag, sier Bø.

Behandlingsformen hans er derimot ikke godkjent som standardbehandling i Norge. For å sikre behandlingsformen har Bø lenge ønsket å gjennomføre en større forskningsstudie på stamcelletransplantasjon for MS-syke nordmenn.

Dermed ville han få nok dokumentasjon på om stamcellebehandling kan stoppe MS.

– Dette betyr at hvis vi nå kan få bekreftet at dette gir en bedre effekt enn den registrerte behandlingen i dag, så vil de som har attakkpreget MS og aktivitet i sykdommen sin få denne behandlingen, sier Bø.

Bygger nytt immunsystem

Nå er finansieringen altså på plass. I studien skal MS-pasienter med alvorlig atakkpreget sykdom behandles. Forskningen skal inkludere data fra pasienter i Sverige, Danmark og Nederland, dersom de får finansiering til studier der, ifølge Dagens Medisin.

Behandlingen fungerer ved at pasienten tappes for sine egne stamceller fra benmarg eller blod, hvorpå de fryses ned til -120 grader. Deretter får vedkommende cellegift som slår ut immunforsvaret, og isoleres på grunn av infeksjonsfare.

Stamcellene føres slå tilbake til blodet og bygger opp et nytt immunforsvar. Behandlingen er kostbar og koster fra 450.000 kroner og oppover.

– Vi har behandlet 20 pasienter her. Vi har enda ikke publisert noen systematisk gjennomgang av virkning og effekt, men vår erfaring så langt er samsvarende med det som er publisert i lignende pasientserier tidligere. Det viser at pasientene får en mer stabil sykdom etter behandlingen, sier han.

Fikk halvert antall flekker på hjernen

En av dem som har fått behandlet er Cathrine Jensen fra Øksfjord i Finnmark. Hun måtte i utgangspunktet reise til Russland for å få den kostbare behandlingen, før hun ble en del av pilotprosjektet på Haukeland.

Jensens flekker på hjernen, forårsaket av MS-sykdommen, er mer enn halvert. Hun er ikke endelig erklært frisk, men er optimistisk.

– Undersøkelsen som ble gjort åtte måneder etter behandlingen viste at det ikke var ny sykdomsaktivitet. Vi har trua på at jeg har gode resultater av behandlingen, har hun tidligere sagt til NRK.