Hopp til innhold

Harry Herstad er død

Den markante ordføreren på Stord ble 70 år gammel. Vervet ble avslutningen på en imponerende karriere for den uredde bergenseren.

Harry Herstad

DRIFTIG BERGENSER: Harry Herstad har hatt toppjobber i tre fylkeskommuner, vært rådmann i to kommuner og avsluttet som ordfører på Stord.

Foto: NRK

Stord kommune bekrefter på sine nettsider at Harry Herstad gikk bort rundt klokken 12 tirsdag 2. mai.

– Harry Herstad døde etter kort tids sykeleie. Han ble sist fredag innlagt på sykehus etter et illebefinnende. Harry døde med den nærmeste familien rundt seg, skriver kommunen i en pressemelding.

Kommunen sender sine tanker til familien.

Alle politiske møter i kommunen denne uken er avlyst.

Døde på Haukeland sykehus

Det var fredag 28. april at Harry Herstad fikk et illebefinnende under et møte i Sunnhordland interkommunale miljøverk (SIM), hvor flere andre politikere i regionen var til stede.

70-åringen ble sendt til sykehus i ambulanse.

Det ble tidlig klart at tilstanden var alvorlig, og kommunen gikk ut med en pressemelding som sa at det var uavklart «når eller om» Herstad ville komme tilbake som ordfører.

Jan Ove Pedersen, Harry Herstad og Kjell Tennfjord

OMSTRIDT: Harry Herstad flankert av Brann-kaptein Jan Ove Pedersen og trener Kjell Tennfjord i 1998.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Tirsdag kom beskjeden om at den profilerte politikeren, eks-Brann-direktøren og fylkesrådmannen er død.

Omstridt Brann-sjef

«Harryen» har bodd på Stord i mange år, men er for mange mest kjent som en frittalende bergenser, kanskje aller mest som direktør i Sportsklubben Brann i perioden 1997 til 1999, en av klubbens mange turbulente perioder.

I sin tid stod han i spissen for klubben under arbeidskonflikten med suksesstrener Kjell Tennfjord. Han frontet også et krav om at spillerne måtte godta ti prosent lønnskutt.

Til slutt ble han sterkt oppfordret til å levere sin oppsigelse. Da han så gjorde, i juni 1999, avstod han fra den avtalefestede fallskjermen på halvannen årslønn.

Ikke redd for konflikter

Bergenseren ble på denne tiden omtalt som en kreativ og dynamisk leder med stor arbeidskapasitet, og slett ikke redd for konflikter.

– Øredøvende stillhet og mangel på diskusjon er jeg langt mer redd for, sa Herstad selv ifølge Kommunal Rapport i 1997.

Ordførar Harry Herstad i Stord kommune

UREDD: Bergenseren var kjent som en uredd leder som betraktet konflikter som en utfordring.

Foto: Marius Knutsen / Sunnhordland

CV-en hans var imponerende. Rådmann i både Stord og Fitjar kommune, direktør i Sunnhordland kraftlag, informasjonssjef i Nordland fylkeskommune, organisasjonssjef i Rogaland fylkeskommune og fylkesrådmann i Hordaland.

I tillegg kom en rekke styreverv, samt en dekanstilling ved Høgskolen Stord-Haugesund.

– Mer ydmyk Harry

Da den tidligere Høyre-velgeren Herstad i 2015 stilte til valg som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet på Stord, slo lokalavisen Sunnhordland fast at bergenseren hadde en tendens til å bli omstridt som leder, og var en mann som var vant til å få det slik han ville.

Kanskje var det derfor han innledet valgkampen med å fortelle velgerne at det var en mer ydmyk og inkluderende Harry som ba om deres tillit. Det fikk han .

– Harry har hatt veldig mange forskjellige viktige posisjoner, blant annet på Stord. Det er en mann som har satt dype spor etter seg, og har vært en av de mest sentrale personene for å utvikle Stord-samfunnet de siste 30 årene. Det er en mann som mange har vært glade i, og som mange sørger over nå, sier fungerende ordfører Jakob Bjelland i Stord kommune.

Harry Herstad og Liv Kari Eskeland

SISTE VERV: Her overtar Harry Herstad ordførerkjedet etter Liv Kari Eskeland (H) i september 2015, og får en god klem med på veien.

Foto: Marte Rommetveit / NRK