Hopp til innhold

Vestlendinger vær på vakt!

Harlekinmarihøne, også kalt monstermarihøne, er en trussel mot vårt biologiske mangfold. Nye funn tyder på at arten er i ferd med å etablere seg på Vestlandet.

Den ser uskyldig ut, men er det ikke. Harlekinmarihøne, også kalt monstermarihøne, er aggressiv, stinker, fortrenger våre vanlige marihøner, har ingen fiender, skader fruktavlinger og trekker inn i hus i store antall vinterstid.

Og nå er den i ferd med å etablere seg på Vestlandet, mener forskere.

LES: Upopulær Maria-fly-fly

Kom til Norge i 2006

I Norge ble harlekinmarihønen første gang registrert i 2006 blant et parti importerte planter, og i 2007 ble den også funnet flere steder ute i det fri i Oslo, forteller Trond Hofsvang ved Bioforsk Plantehelse.

En ny observasjon i år viser at den trolig også finnes - og har overvintret på Vestlandet.

Ifølge Bioforsk ble arten funnet på en kjellerdør i en villa i Haugesund så sent som 20. april 2010, og i oktober 2009 ble en harlekinmarihøne registrert i Florø.

LES OGSÅ: Monstermarihøne i Trondheim

– Rapporter funn

– Vi er hele tiden interessert i nye funn av harlekinmarihøner, forteller Hofsvang.

Forskerne ber Vestlendingene være på vakt. Spesielt er det interessant å få høre om observasjoner fra Haugesund-distriktet eller fra Vestlandet for øvrig. På Bioforsk sin hjemmeside kan du rapportere funn.

SE: Rapporter funn av Harlekinmarihøne

Harlekinmarihøne blir kalt monstermarihøna på grunn av luktproblemene den skaper når den i tusentall om høsten invaderer hus i andre land.

Dessuten er den en alvorlig trussel mot mange av de 54 norske marihøneartene. Harlekinmarihønene legger nemlig oftere egg enn mange av de norske. De er mer giftig og heller ikke så kresne i matveien som de norske. I det lange løp kan vi risikere at flere norske arter blir utryddet.

LES: Ti farlige fremmede arter i Norge