Bergen Brandkorps Historielag har tatt vare på mengder av utstyr og kjøretøyer siden før krigen. Veteranene vedlikeholder den gamle hovedbrannstasjonen – som stengte i 2007 – på dugnad så godt de kan.
Men det er opp til kommunen og politikerne om byen skal få et brannmuseum. Fortsatt mangler både penger og et formelt vedtak.
– Vi som går her på dugnad synes det hadde vært greit om det ble tatt en avgjørelse, sier Øyvin Konglevoll.
BRANNKOLLEGER: (Fra v.) Frivillig brannmann Louis Nagy fra Pennsylvania i USA får privat omvisning i den gamle brannstasjonen av Øyvin Konglevoll, leder i Bergen Brandkorps Historielag.
Foto: Eivind A. Pettersen / NRKUnikt i verdensmålestokk
I åtte år har Konglevoll vedlikeholdt gamlestasjonen i håp om at det skal bli museum her.
– Det vi kan lage, med alt vi har tatt vare på ... Ja, jeg tør påstå at det ikke finnes maken i verden, sier veteransjefen, som har besøkt tilsvarende museer i Tyskland og USA.
Han peker på vogner og brannpumper som kan dateres tilbake til 1600-tallet, og som fortsatt er fullt brukbare. Det samme er et dusin brann- og stigebiler som har opplevd både eksplosjonsulykken under krigen (1944) og storbrannen på Bryggen i 1955.
VERNET BYGG: Den gamle hovedbrannstasjonen i Bergen ligger midt i sentrum. Den ble bygget i 1888 og nedlagt i 2007. Garasjen er fortsatt full av kjørbare veteranbrannbiler.
Foto: Eivind A. Pettersen / NRK- LES OGSÅ:
Lanserer idé om opplevelssenter
Et fremtidig museum skal ikke bare være en utstilling av brannbiler, men et opplevelsessenter som forteller om bybrannene og Bergens historie, mener kulturbyråd Helge Stormoen (Frp) i Bergen kommune.
KULTURBYRÅD: Helge Stormoen (Frp).
Foto: NRK– Debatten så langt har dreid seg om hvor skal museet være, fremfor å spørre hva dette skal inneholde. Kravet fra publikum er at man ønsker mer opplevelse, sier kulturbyråden til NRK.
Han ser for seg et senter på linje med «Story of Berlin», som forteller utviklingen til byen fra gammelt av og frem til i dag.
– Noe tilsvarende kunne vi gjort i Bergen, gjerne med utgangspunkt i alle bybrannene som har formet byen vår, foreslår Stormoen.
Han mener innholdet må være på plass før man fatter øvrige vedtak.
– Dette var spennende
– Selve museet må være en brannstasjon som forteller historien til brannvesenet. Det er spennende nok, og et opplevelsessenter godt nok, svarer Konglevoll.
Allerede nå er det stor interesse for den gamle hovedbrannstasjonen og tingene man kan se der. Straks portene åpnes på gløtt strømmer nysgjerrige turister inn.
I sommersesongen, og spesielt når det ligger cruisebåter ved kai i Bergen, opplever veteranbrannfolkene stor pågang.
– Dette var spennende. Jeg kom tilfeldigvis gående forbi, og så at porten var åpen. Det er en god tanke å åpne et permanent museum her, synes turist Trond Roy Pedersen fra Bryne i Rogaland.
- LES OGSÅ:
JOBBER DUGNAD: Disse karene i Bergen Brandkorps Historielag tar vare på det gamle utstyret, blant annet det som ble brukt til å slokke bryggebrannen i 1955. Her er de akkurat ferdige med å rekonstruere aksjonen i juni i år. (Bak fra v.) Harald Visnes, Einar K. Gjessing, Tor Einar Bjørkås, Agnar Jensen, Geirr Hestad, Torstein Hille, Øyvin Konglevoll, Oddbjørn Landsvik. (Foran f.v.) Bjørn Johannessen, Tor Hjelmeland, Åge Rosendal, Persson, Hans Gudmundsen og Arne Hauge.
Foto: Eivind A. Pettersen / NRKEks-brannsjef: – Må tas vare på!
Tidligere brannsjef Einar Kristian Gjessing mener det er på høy tid at Bergen får etablert et brannhistorisk museum i den gamle hovedbrannstasjonen.
– Det har aldri skjedd en lignende utvikling i menneskehetens historie som den vi opplevde fra år 1900 til 2000. Vi har tatt vare på alle leddene i utviklingen, fra de første skinnpløsene til de moderne brannbilene, sier Gjessing.
Bergen Brandkorps Historielag har gjennom mange år, i samarbeid med Bymuseet, dataregistrert store mengder utstyr og tusenvis av deler som står plassert på lager i Arna.
EKS-BRANNSJEF: Einar K. Gjessing var brannsjef i Bergen fra 1990-1993.
Foto: Eivind A. Pettersen / NRKDet er for lengst utarbeidet planer for den gamle hovedbrannstasjonen, og som er overlevert Bergen kommune. Nå er det på tide å få planene realisert før veteranene, som kjenner utstyret, går bort.
– Tiden tærer på alt og alle, til og med på gamle brannmenn, sier Einar Kr. Gjessing.