Har tusen rhododendron i hagen

Harald og Randi Kårtveit på Ågotnes på Sotra har en hage utenom det vanlige. – Vi lever bare en gang. Og man får aldri nok av blomster, sier ekteparet.

Harald har over tusen Rhododendron

BLOMSTERHAV SÅ LANGT DU SER: Harald Kårtveit har samlet på rhododendron siden 1977.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Randi Kårtveit

GLAD I BLOMSTER: Randi Kårtveit med sin favoritt-rhododendron.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Uansett hvor du kaster blikket på den store eiendommen, får du øye på minst én rhododendron-busk. Trolig langt flere. For på den over ti mål store tomten, har ekteparet plantet over tusen av favorittplanten sin.

– Det er en hobby. Om det blir litt mye, så får det heller bare våge seg, humrer Harald.

Plantet trær for å skjerme for vind

Samlingen begynte da de kjøpte eiendommen i 1977. Siden den gang har de fylt på med stadig nye arter. Selv om den kraftige vinden på Sotra utgjør en trussel, har Harald og Randi fått de fleste til å trives. Blant annet ved å plante trær som skjermer for vindkastene.

– Jeg synes det er gøy å se hva vi får til og hva vi kan få til å trives i klimaet her, sier Harald, som også er leder i Norsk Rhododendronforening.

Pussig hengegran

Men ekteparet har ikke bare rhododendron på tomten. Da sønnen Geir ble født, plantet de en nobelgran. Søsteren Heidi fikk en sypress.

Men hengegranen som ble plantet til ære for eldstedatteren Siri, som døde for 12 år siden, har fått en heller merkelig form. Etter å ha vokst utover bakken, har den nå begynt å vokse rett oppover igjen.

Se mer i videoen under og i «Grønn glede» på NRK1 tirsdag 12. juni klokken 19.45.

Video Rhododendron

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.