Har overvåkningsbilder av brannen: – Det eskalerer veldig fort

BERGEN SENTRUM (NRK): Elleve brannmannskaper var på jobb sammenhengende i over et døgn før de kunne pakke ned etter storbrannen. Husene var verneverdige, forteller byantikvaren.

Brann i Sydnesgaten 35

14 EVAKUERT: Det fremste huset er totalskadet, mens det bak har store vann-, røyk- og brannskader. Totalt ble 14 personer evakuert fra disse to husene og et nabohus. Søndag formiddag har brannvesenet begynt å pakke sammen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Det er bra at vi fortsatt har beredskapsvakter i Bergen. Vi binder opp ekstremt mye ressurser på slike branner, sier innsatsleder Frank Åstveit i Bergen brannvesen.

Innsatsleder i brannvesenet, Frank Åstveit

Innsatsleder Frank Åstveit

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I 01.30-tiden natt til søndag gikk noen forbi Sydnesgaten 35 i Bergen sentrum og så flammer i vinduene.

Brannvesenet ble varslet. 30 mannskaper fra fire brannstasjoner i Bergen rykket ut, og også fire mannskaper fra Askøy ble tilkalt. Det utviklet seg til en storbrann.

– Nå er det elleve igjen her. Alle har vært på jobb siden klokken åtte i går morges. Det krever mye, men det går fint, sier Åstveit, når NRK treffer ham ved branntomten søndag formiddag.

Brannmannskaper og politi har evakuert to overtente bolighus på Nøstet i Bergen sentrum.

BRANN: – Flammene sto ut av vinduet. Det eskalerte veldig fort, sier brannvesenets innsatsleder. FOTO: Dag Harald Andersen / NRK.

For varmt til å gå inn

I 10-tiden har brannmannskapene begynt å pakke sammen, mens politiet setter opp flere sperrebånd.

Men det siver fortsatt røyk ut fra de to husene som er henholdsvis totalskadd og har store vann-, røyk- og brannskader. Og det fremste huset, som fikk størst skader, er foreløpig ikke undersøkt.

– Det har vært for mye varme til å kunne gå inn, men vi vil snakke med politiet, og prøve nå snart, sier Åstveit.

Ingen skal ha blitt skadet i brannen, og det er ikke meldt om savnede personer.

Brann i Sydnesgaten 35

SKAL GJENNOMSØKES: Politiet skal gjennomsøke det utbrente leilighetsbygget Sydnesgaten 35 for å forsikre seg om at det ikke var flere folk i huset enn dem som ble evakuert.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Har overvåkningsbilder

Husene som har brent ligger vis-à-vis Hurtigruteterminalen i Bergen. Videobilder fra Havnevesenet viser brannen, men kameraet står for langt unna til at det er mulig å se hvor brannen starter.

– Man ser bare at flammene står ut av vinduet. Vi ser brannforløpet fra begynnelsen, og ser at det eskalerer veldig fort. Når vi var fremme etter fire-fem minutter, sto flammene ut av vinduene på to sider av huset, forteller Åstveit.

Noen av brannmannskapene blir nå igjen ved tomten for å drive det siste etterslukkingsarbeidet og passe på at brannen ikke skal blusse opp igjen. Politiet er på stedet for å holde vakt.

– Og når danskebåten kommer inn nå, må vi ta oss av trafikken også, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes.

Brann i Sydnesgaten på Nøstet

RYKER FORTSATT: Søndag formiddag var det fortsatt for varmt til å kunne ta seg inn i huset til høyre. Det røde huset i bakgrunnen er gjennomsøkt.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Krimteknikere inn i ettermiddag

Veien forbi blir delvis stengt, trolig i flere dager.

– Det er fare for at takstein og andre ting kan løsne og falle ned. Veien blir i alle fall stengt til godt utpå dagen i morgen. Det kommer an på hvor lang tid det går til våre undersøkelser og sikring av bygget, sier Eidsnes.

Hun forteller at politiet håper å kunne sende krimteknikere inn i bygget i løpet av søndag ettermiddag. Alle som var til stede da brannen startet er avhørt, men politiet vet foreløpig lite og ingenting om brannårsaken.

– Vi har avhørt alle, og det er ingen som har kunnet peke på noen årsak, forteller Eidsnes.

Politiet har fått overlevert overvåkningsvideoen fra Havnevesenet, men den har foreløpig heller ikke hjulpet dem til å kunne peke nøyaktig på hvor brannen startet.

Politiet setter opp sperrebånd ved Sydnesgaten 35

SPERRES AV: Søndag formiddag setter politiet opp flere sperrebånd rundt husene. Håpet er at krimteknikere skal kunne gå inn i løpet av ettermiddagen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

14 evakuert – SV-lederen takker brannvesenet

Politiet fortalte først at tolv personer ble evakuert. Dette tallet er nå oppjustert til 14: Ni personer ble evakuert fra de to byggene som brant, og fem fra det nærmeste nabohuset.

Blant de sistnevnte var SV-leder Audun Lysbakken, som søndag formiddag takker brannvesenet på Twitter:

Laster Twitter-innhold

De evakuerte er delvis innlosjerte hos venner og familie, og delvis på hotell. Politiet vil nå forsikre seg om at det ikke befant seg flere personer i det utbrente huset Sydnesgaten 35.

– Ingen er meldt savnet, men for å være hundre prosent sikre, må vi gå gjennom bygget, sier Eidsnes.

Husene kan bli gjenoppbygd som de var

Byantikvar i Bergen, Johanne E. Gillow, forteller at de to husene som brant står på eiendommer fra 1895.

– Dette ligger jo i et av de verneverdige trehusområdene, så disse husene var verneverdige. Ut fra bilder jeg har sett, ser det ut til at de var rimelig intakte også, i forhold til hvordan de ble bygget, så dette er ikke noe gøy, sier Gillow.

Hun forteller at skadene på husene, reguleringsplaner, eiers ønsker og hensynet til den arkitektoniske karakteren i nærområdet spiller inn når det skal avgjøres om husene må gjenoppbygges slik de var, eller om det kan settes opp helt nye og andre bygg på tomtene.

– Etter brannen i Skostredet var det veldig opplagt at vi skulle gå for en nøyaktig kopi, men det er ikke like sikkert i dette tilfellet. Det er litt tidlig å si, forteller Gillow.

Laster kart, vennligst vent...

TO HUS BRANT: Sydnesgaten 33 og 35 i Bergen sentrum brant natt til søndag.