Hopp til innhold

Har ikke ressurser til å kontrollere at politiet gjør jobben sin

Statsadvokaten skulle i år intervjue samtlige politiadvokater i volds- og sedelighetsavsnittet i Bergen. Nå kan det planlagte tilsynet bli avlyst på grunn av ressursmangel.

Eirik Stolt-Nielsen

FÅR IKKE FULGT OPP POLITIET: – Vi forventes å utføre en viss grad av fagledelse, men må balansere den aktiviteten opp mot kjernegjøremålet vårt, som er å gå i retten, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland.

Foto: Marit Hommedal / Konkurransetilsynet

– Vi begynte med gruppevise møter i sommer, og skulle følge opp med én til én-samtaler med politijuristene utover høsten. Men nå kommer det nok ikke til å skje noe på denne siden av jul, sier Eirik Stolt-Nielsen, førstestatsadvokat i Hordaland.

Vi er ikke lenger bemannet til å klare det så godt som vi ønsker.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen

En av oppgavene til landets ti statsadvokatembeter er å føre tilsyn med og bidra til kompetanseutvikling hos politiet. Med ujevne mellomrom utarbeides rapporter innenfor ulike saksområder.

I år har Riksadvokaten bedt statsadvokatene rundt om i landet fokusere på økonomisk kriminalitet, barn i arrest, samt voldtekt, seksuelle overgrep mot mindreårige og vold i nære relasjoner.

– Vi har levert rapporter på de to første områdene, men kommer ikke i havn med det siste, sier Stolt-Nielsen.

Utsatt på ubestemt tid grunnet ressursmangel

Jente funnet død på Sund

MONIKA-SAKEN: – Det er et veldig trykk på dem nå, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen om politijuristene på volds- og sedelighetsavsnittet i Bergen.

Foto: Remi Bøe Presttun / NTB scanpix

I Bergen ble volds- og sedelighetsavsnittet, som har ansvaret for Monika-saken, sist gjenstand for en full gjennomgang av statsadvokaten i 2009. I år bestilte Riksadvokaten altså en ny gransking av avdelingen som har blitt møtt med kraftig kritikk etter henleggelsen av dødsfallet til åtteåringen i Sund.

Et slikt tilsyn ville betydd en kartlegging av avsnittet som helhet.

– Riksadvokaten kommer med føringer til hva vi skal fokusere på. Men vi ser også på virksomheten som sådan, og intervjuer alle juristene, sier Stolt-Nielsen.

Men tilsynet med volds- og sedelighetsavdelingen er nå utsatt på ubestemt tid. Årsaken er ressursmangel, ifølge Stolt-Nielsen.

– Vi er ikke godt nok bemannet

To av de syv statsadvokatene ved Hordaland statsadvokatembeter jobber nemlig fulltid med forberedelsene til Berge Gerdt Larsen-saken, som skal opp i retten neste år.

– Vi avgir to av syv statsadvokater til den saken. Det gjør noe med et kontor. Vi er presset på tid og kapasitet, sier Stolt-Nielsen.

De to advokatene er avsatt til saken også neste år. Da har Stolt-Nielsen fått løyve til midlertidig å hyre inn en ekstra advokat.

– Vi får én til, men har fortsatt avgitt to til et svært aktorat, sier han.

Får ikke førstestatsadvokaten flere ressurser, frykter han oppfølgingen av det lokale politiet vil måtte nedprioriteres ytterligere fremover.

Når vi har få ressurser, og trykket på saksbehandling blir for stort, blir salderingsposten vår den delen av fagledelsen som går på inspeksjon.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen

– Vi er ikke lenger bemannet til å klare det så godt som vi ønsker. Vi forventes å utføre en viss grad av fagledelse, men må balansere den aktiviteten opp mot kjernegjøremålet vårt, som er å gå i retten. Når vi har få ressurser, og trykket på saksbehandling blir for stort, blir salderingsposten vår den delen av fagledelsen som går på inspeksjon, sier Stolt-Nielsen.

Han sier han håper på penger til en ny statsadvokatstilling til neste år, men er på ingen måte trygg på at midlene kommer.

– Det er jo lovet penger på 2015-budsjettet, og vi håper på et ekstra embete i Hordaland i 2015, men det er jo Riksadvokaten som må prioritere ressursene. Jeg vet han har stort behov for utvidelse der, og det er også et skrikende behov for statsadvokater i Oslo. Dessuten sitter det sikkert andre embetsledere rundt om i landet og håper på det samme som meg, sier Stolt-Nielsen.

– Det er et veldig trykk på dem nå

Statsadvokaten har de siste årene blant annet inspisert Hordaland-politiets håndtering av voldtektssaker, henleggelser av kapasitetshensyn, og har også gjort en full gjennomgang av økonomiavsnittet.

Det er et veldig trykk på dem nå, og de har en jobb å gjøre også.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen

Nå tyder mye på at gjennomgangen av volds- og sedelighetsavsnittet blir avlyst. Grunnet granskingene som pågår i Monika-saken, tror Stolt-Nielsen det kan bli vanskelig å intervjue juristene på avdelingen i tiden som kommer.

– Foreløpig har vi ikke endret på målsettingen om å gjennomføre denne inspeksjonen. Men det er et veldig trykk på dem nå, og de har en jobb å gjøre også, sier Stolt-Nielsen.

Rapporten skal egentlig være overlevert Riksadvokaten før året er omme. Håpet om å få det til, er allerede ute. Og den planlagte omorganiseringen av politiet gjør at det blir stadig mindre sannsynlig at tilsynet blir fullført, jo lenger tiden går.

– Nå er de jo forsinket med omorganiseringen, så vidt jeg har forstått. Uansett må vi helt klart se på hvilken verdi en slik gjennomgang vil ha, hvis det trekker enda lenger ut før vi får fullført den. Vi må vurdere om vi kan bruke ressursene våre på det, sier Stolt-Nielsen.