Hopp til innhold

Har avtale for heving av Fedje-ubåten

Kystverket har allerede skrevet kontrakt med et firma om heving av Fedje-ubåten. - Kystverket ønsker å heve, mener Miljøvernforbundet.

U-864 3D kartlegging

HAR KONTRAKT: Kystverket anbefalte tildekking, men har allerede klar en avtale for heving av U-864-ubåten utenfor Fedje. Bildet viser Kystverkets 3D-kartlegging av sjøbunnen der båten ligger.

Foto: Kystverket

Kystverket har allerede skrevet under en avtale med et nederlandsk firma om heving av den tyske ubåten U-864.

Står klar i Nederland

Det nederlandske firmaet Mammoet står klar til å heve ubåten utenfor, Fedje dersom det er det Regjeringen og fiskerminister Helga Pedersen bestemmer seg for.

At en avtale allerede er underskrevet betyr at Kystverket går sterkt inn for heving, mener leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv.

- Dette er det endelige beviset på at Kystverket fan har snudd i saken, fra å anbefale tildekking til å ønske heving, sier Oddekalv.

Han mener det er politisk press som gjør at Kystverket likevel gikk inn for tildekking da de la frem sin rapport 10. November .

- Alt klart for heving

Kurt Oddekalv

- VIL HEVE: Kystverket vil egentlig ha heving av ubåten, men anbefaler tildekking på grunn av politisk press, sier Kurt Oddekalv.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- At de signerer kontrakt med et hevingsfirma viser at det er en dissens mellom Kystverket og fiskeriminster og kystminister, påstår Oddekalv.

- Det vil jeg nok ikke si stemmer, svarer prosjektleder for U-864 i Kystverket, Hans Petter Mortensholm.

Han medgår at hevingsalternativet er langt bedre utgreid enn tildekking av ubåten på havbunnen.

- Det stemmer. Hevingsalternativet står klar til å iverksettes, men dersom Regjeringen går inn for tildekking må vi begynne arbeidet helt på nytt, sier han.

Tror du Oddekalv har rett? Si din mening i kommentarfeltet under!