Hopp til innhold

Håper rettssaken blir et vendepunkt

– Dagen i dag er en av de viktigste i kampen mot Hardanger-mastene, sier aktivist Synnøve Kvamme i rettssaken.

Video Mastemotstandere i retten

Mastemotstandere i retten

Kvamme

I BUNAD: Synnøve Kvamme har markert seg som frontfiguar for Hardangeraksjonen. I Nordhordland tingrett i dag møtte hun i bunad.

Foto: Ingrid Sæthre Stabrun / NRK

I dag møtte masteaksjonistene Synnøve Kvamme og Magne Hagesæter som tiltalte i Nordhordland tingrett, fordi de nekter å betale bøtene de fikk etter å demonstrert mot og hindret bygging av kraftlinjer i Hardanger.

Før rettssakene startet, var rundt 30 demonstranter med bunader og plakater møtt opp utenfor rettslokalene.

Tingretten var forberedt på oppmøtet, og demonstrantene fikk følge rettsaken blant annet fra et eget tilhørerrom i tinghuset i Bergen.

Risikerer 20 dager i fengsel

Blant dem som møtte opp for å vise sin støtte til aksjonistene, var Rødts Torstein Dahle og SVs Oddny Miljeteig, begge representanter i Bergen bystyre.

– Vi er her for det første fordi disse mastene aldri skulle vært bygget, de trengs ikke for å sikre strømforsyningen til Bergen slik som er påstått.

– For det andre er det helt meningsløst at folk blir bøtelagt for å ha brukt ytringsfriheten i en rettsstat som vår, på en meget mild form for sivil ulydighet, sier Miljeteig.

Dahle og Miljeteig

VISTE STØTTE: Rødts Torstein Dahle og SVs Oddny Miljeteig mener aksjonistene gjør rett i å demonstrere.

Foto: NRK

Aksjonistene har fått 12.000 kroner i bøter hver, og risikerer rundt 20 dager i fengsel dersom de blir dømt i tingretten og nekter å betale.

To av frontfigurene for Hardanger-aksjonene, Synnøve Kvamme og Magne Hagesæter, møtte i retten i bunad.

– Mitt siste demokratiske virkemiddel

Synnøve Kvamme ble også pågrepet i bunad av rundt 30 politifolk . Da rettssaken startet, forklarte hun at sivil ulydighet mot Statnetts lasteplass på Rong var hennes mulighet til å få saken inn i rettssystemet.

– Siden 2005 har jeg benyttet alle demokratiske virkemidler, uten at det har nyttet. Det jeg gjorde på Rong var det siste demokratiske virkemiddelet jeg kunne prøve. Dette var vår eneste mulighet til å løfte denne saken inn for en domstol, sa Kvamme i retten.

Saken fortsetter under bildet.

Da aktor spurte henne hvorfor hun ikke fjernet seg etter politiets ønske, svarte hun slik:

– Jeg mener vedtaket om å bygge kraftmastene er ugyldig og at jeg ikke har gjort noe galg. Det er min plikt å hindre noe ulovlig, og det er ikke rettferdig at politiet skulle pågripe meg.

– Derfor gjorde jeg det for å forhindre en større forbrytelse enn det jeg selv gjorde, sa Kvamme.

– En av de viktigste dagene

Til NRK sier hun at dagen i dag er en av de viktigste så lenge striden om Hardanger-mastene har pågått.

Magne Hagesæter i Nordhordland tingrett

MEDTILTALT: Magne Hagesæter i Hardangeraksjonen er også tiltalt i saken. Begge to nekter straffskyld og hevder de brukte sivil ulydighet for å hindre et større lovbrudd.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Nå har jeg kjempet i seks år, og dette kan være et vendepunkt. Jeg stiller i bunad fordi den er et ikon på samme måte som Hardanger er et ikon, sier Kvamme.

– Det er surrealistisk å være her, og jeg mener det er urettferdig at det er jeg som sitter her, og ikke Statnett. Jeg mener det er de som har gjort noe ulovlig her, og ikke jeg.

Det er satt av to dager til rettssaken mot Kvamme og de ti andre aktivistene, og dom i sakene er ventet å komme mot slutten av denne uken.

Vitne fikk applaus i retten

Næringslivsleder Johan Fredrik Odjell er av flere vitner i saken, som går over to dager. I sitt vitnemål hevdet han, i likhet med de to tiltalte, at det beviselig ikke er krise for strømforsyningen til Bergen. Han hevdet også at Olje- og energidepartementet har vist stor arroganse i mastesaken.

- Skremmende, sa Odfjell, og høstet applaus i rettssalen blant flere tilhørere, hvorav flere er bunadskledde aksjonister og støttespillere for Hardangeraksjonen.

Bifallet falt ikke i god jord hos rettens formann, som ga publikum klar beskjed om å avstå fra liknende markeringer inne i rettssalen.