Hopp til innhold

Håper på elbil-kompromiss

Sparebanken Vest, Bergen kommune og Fylkesmannen krangler om parkeringsplasser i sentrum.

Jonsvollskvartalet

TOMT: Husene som stod i kvartalet er revet.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

Sparebanken Vest har store planer for det nye bygget i Jonsvollskvartalet i Bergen sentrum. Det er politisk flertall for å la banken bygge nytt hovedkontor med 96 parkeringsplasser, men Fylkesmannen sier nei.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Jonsvollskvartalet

Ikke enige etter møte

Heller ikke et møte mandag førte til at Bergen kommune og Fylkesmannen ble enige.

- Det er alvorlig at vi får en ny politikk fra Fylkesmannen som legger til grunn at det skal være null parkeringsplasser ved utbygging av næringsbygg, sier en oppgitt byrådsleder Monica Mæland (H) til NRK etter møtet.

Fylkesmannen vil ha minst mulig trafikk fra de som arbeider i byen. I den originale planen til Sparebanken Vest var det 245 parkeringsplasser, men i sommer ble en ny plan lagt fram og antallet redusert til 96. Men det er ikke godt nok for fylkesmann Lars Sonheim.

Gir seg ikke

- Vi må ha strengere rammer for biltrafikken inn til byen. Det er statlig politikk, populært eller ikke. Men noen må tenke langsiktig, sier fylkesmann Lars Sponheim.

Men verken banken eller kommunen vil gi seg.

- Vi kommer til å foreslå å endre parkeringsplassene slik at de blir til parkeringsplasser for elbiler, sier byrådsleder Mæland.

Men det får ikke Sponheim på glid.

- Det har vi hørt før, men det får vi forholde oss til når det forslaget foreligger. Men dette handler om et trafikkmønster og ikke enkeltbiler. Det betyr også at elbiler hindrer bensinbiler i å komme fram. Dermed kan det påvirke lufta negativt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.