Hanne (18) falt syv etasjer og døde. Moren frykter hun aldri vil få vite hvorfor

Statsadvokatene har henlagt Hanne Knutshaugs dødsfall, selv om de ikke kan utelukke at hun ble drept. – Uvissheten er helt forferdelig, sier moren.

Hanne Knutshaug

DØDE 18 ÅR GAMMEL: Hanne Knutshaug rakk så vidt å fylle 18 år. Her er hun fotografert av moren i mai 2016.

Foto: Privat

I 03-tiden natt til fredag 8. september 2017 våkner beboere på Nøstet i Bergen av høylytte stemmer fra bakgården. De anslår at støyen kommer fra tre-fire personer. Men naboene hører ikke tydelig nok hva som blir sagt, til å forstå hva som har skjedd.

Når de ser ut vinduet neste dag, oppdager de en kriminaltekniker fra politiet. Han står i et vindu i syvende etasje i en bygård noen titalls meter unna. En kvinne har falt fra vinduet, og landet på asfalten.

Hanne Knutshaug ble født 9. august 1999. 18 år og én måned senere, får moren beskjed om at datteren er død.

– Dette ble ikke gjort av egen fri vilje. Selv om hun hadde det vanskelig, kan jeg ikke tro at hun ville tatt sitt eget liv, sier Line Knutshaug.

Men denne uken fikk moren beskjeden hun fryktet fra Statsadvokatene i Hordaland. Saken er henlagt. «Intet straffbart forhold anses bevist».

Kvinne falt og døde på Nøstet

FALT SYV ETASJER: Naboer hørte bråk utenfor bygården på Nøstet i Bergen natt til fredag 8. september 2017. Politiet rykket ut og fant en 18 år gammel kvinne død. Senere samme dag undersøkte krimteknikere leiligheten kvinnen falt fra.

Foto: 03030-tipser

– Ingen holdepunkter for at hun ble dyttet

Selv om vitner har forklart seg om støyen om natten, og politiet raskt konkluderte med at det hadde vært andre personer i leiligheten Hanne falt fra, har de ikke kunnet slå fast om det skjedde noe straffbart i sekundene før 18-åringen døde.

Politiet har avhørt en rekke personer, men ingen av dem ble noensinne mistenkt eller siktet.

Nå legges saken bort, uten at man er sikre på hendelsesforløpet.

– Saken er henlagt på bevisets stilling. Vi ikke kan være 100 prosent sikre på hva som skjedde. Vi har ingen holdepunkter for at hun ble dyttet, men kan samtidig ikke helt utelukke at det har skjedd en straffbar handling, sier statsadvokat Trond Høvik.

– Tungt å ikke få vite hva som skjedde

Høvik forteller at de som var til stede i leiligheten natt til 8. september i fjor, har forklart at Hanne falt ut av vinduet. Det klarer ikke moren å slå seg til ro med.

– Men jeg har forstått at det ikke er noen vits i å klage. Det hjelper ikke hva jeg sier, når de har valgt å henlegge, sier Line Knutshaug.

Hun har fått oppnevnt en bistandsadvokat som har tatt seg av mye av det praktiske mens hun har sørget over tapet av datteren. Knutshaug synes det er vanskelig å tenke på at hun kanskje aldri får vite hvordan Hanne døde.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Nå må vi sitte igjen med sorgen, og aldri få svar på hva som faktisk skjedde. Det kjenner jeg er tungt, sier Knutshaug.

Line Knutshaug begravelsen til Hanne Knutshaug 14. september

TOK FARVEL: 14. september 2017 ble Hanne Knutshaug (18) bisatt. Moren Line og resten av familien tok farvel i kirken.

Foto: Privat

– En omsorgsfull, kjærlig og glad jente

Hanne vokste opp i Sokndal i Rogaland. Etter samlivsbrudd mellom foreldrene, ble jenten mer og mer utagerende. Som 15-åring kom hun under barnevernets omsorg, og flyttet til Bergen.

Ifølge moren begynte Hanne da å ruse seg. Et rusmisbruk som fortsatte helt til hun døde.

– Hanne var en omsorgsfull, kjærlig og glad jente, som hadde sine problemer. Da hun kom under barnevernet, ble problemene større. Mot slutten levde hun et liv med rus, trusler og vold, ifølge moren.

NRK har over lengre tid hatt kontakt med en ungdomsvenn av Hanne, som forteller at de to for noen år siden pleide å ruse seg sammen.

Han forteller at han hadde kontakt med Hanne kvelden før hun ble funnet død. Ifølge vennen skal 18-åringen da ha fremstått utrygg. Han er som moren sikker på at Hanne ikke tok sitt eget liv.

Hanne Knutshaug

ET HALVT ÅR FØR HUN DØDE: Hanne fotografert med familiehunden i mars 2017.

Foto: Privat

– Håper jeg en gang vil kunne leve med tapet

Ungdomsvennen meldte seg som vitne for politiet først etter at saken var ferdig etterforsket og oversendt statsadvokaten for avgjørelse.

Trond Høvik

Statsadvokat Trond Høvik

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Etter det NRK forstår, skal vitnemålet hans ha blitt ettersendt statsadvokaten. Statsadvokat Trond Høvik sier han ikke kan kommentere hvor mye vekt man har lagt på disse opplysningene.

– Det var så mange ulike vitner i denne saken, at det kan jeg ikke svare konkret på, sier Høvik.

Etter et svært tøft halvår siden datterens død, har Line Knutshaug nå kun et lite håp igjen om å få svar på hva som skjedde med Hanne.

– Jeg kommer til å kjempe Hannes kamp så lenge jeg lever. Det er umulig å legge noe sånt bak seg. Håpet mitt er at jeg kanskje en gang vil greie å leve med det, sier moren.